Карлос Сайнц записа първата етапна победа за електрическото Audi в Дакар

Carlos Sainz
Снимки: RedBull Content Pool

Карлос Сайнц записа първата в историята на рали „Дакар“ етапна победа на електрически автомобил в третия етап от надпреварата около Ал Кайсумах. Лидера в класирането Насер Ал-Атия завърши на осмо място, но въпреки това успя да увеличи преднината си в генералното класиране.

След обещаващото представяне в понеделник записвайки третото най-добро време Карлос Сайнц днес бе изключително бърз побеждавайки пилота на Toyota Хенк Латиган с малко над половин минута след общо 255 състезателни километра.

Трикратния победител в „Дакар“ и световен рали шампион почти през целия етап караше зад Латиган опитвайки се да бъде максимално близо до южноафриканеца. При седмата контрола „Ел Матадор“ намали изоставането си на 14 секунди и до осмата контрола вече беше лидер в класирането за етапа.

Тази етапна победа за Сайнц е и неговата четиридесета в рали „Дакар“, както и разбира се първата в историята на надпреварата за електрически автомобил. Неговите съотборници Стефан Петерханзел и Матияс Екстрьон завършиха на трето и пето място. Между пилотите на четвърта позиция завърши Нани Рома, който за поредна втора година е съотборник на Себастиен Льоб в Bahrain Raid Xtreme.

Днешния ден не се разви добре за деветкратния световен рали шампион, който разчиташе само на едната двойка задвижващи колела и в допълнение спука гума на два пъти. Така той изгуби над тридесет минути от актива си записвайки двадесет и второ време зад Орландо Теранова.

Проблемите на Льоб дойдоха в много удобен момент за Ал-Атия, който въпреки осмото си време увеличи аванса си спрямо французина на 37:40 минути. На трето място в генералното класиране се намира аржентинеца Лусио Алварес следван от Жиниел де Вилиерс, който получи наказание поради удар с моторист във втория етап. Язид Ал Ражи затваря челната петица в генералното класиране с изоставане от 47:29 минути зад Насер Ал-Атия.

Утре екипажите се отправят на юг от столицата Риад към най-дългия етап от рали „Дакар“ 2022. С 465 състезателни километра отсечката между Ал Кайсуман и Риад започва с 200 километрова високоскоростна секция, следвана от верига от дюни и завършваща в доста камениста местност.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]