Канада приютява World RX сериите през този уикенд

click

След кратка лятна пауза световният раликрос се завръща. Този уикенд най-атрактивният автомобилен спорт е на гости в Канада за седмият кръг от шампионата. Общо 20 супер автомобила ще вземат участие на пистата „Троа Ривиер”, заедно с още осем в класът на RX Lites.

Състезанието от World RX е част от един голям фестивал на моторните спортове наречен Grand Prix of Trois-Rivieres (GP3R), който датира от 1967 година насам. Седмицата стартира с кръг от „NASCAR” сериите, а като за финал фестивала ще приключи със световният раликрос. Паралелно през уикенда с тези два шампионата, канадско-френският град приютява и „SxSx” (side-by-side-cross), „Formula Drift Canada” и “Festi Drag Castrol”.

click3Към редовните пилоти на World RX ще се присъединят Патрик Карпентиер и ЛП Думолин, като двамата ще седнат зад волана на Mini RX Supercar подготвени от “JRM Racing”. Карпентиер направи своят дебют през 2014, тогава петкратният победител в „IndyCar” завърши на шеста позиция. „ Хареса ми състезанието през миналата година. Анализирам шампионата за канадска телевизия и бях изненадан, когато кола на JRM стигна финалите в Англия. Това бе, доста впечатляващо и се надявам че, ще достигнем финала отново тук в Канада.”

Въпреки опитът си настоящият канадски шампион в NASCAR, Думолин е новак в раликрос сериите. „Разбира се че, искам да съм в челото, да се справя добре и да бъда част от финала, но с цялото си уважение към пилотите и отборите, моите очаквания е да изпъкна, да работя с JRM и да се опитам да се сработя с отбора много бързо,” обясни канадеца.

Заедно с тези имена ще се присъедини и американецът Танер Фауст, който за пореден път ще седне зад волана на Polo RX Supercar на “Marklund Motorsport”. „Винаги е трудно да се включваш в сериите, като гост пилот. Понеже не си толкова запознат с колата и трасетата, както и като цяло ритъма на състезанието,” призна си Фауст, който бе първият американец печелил кръг от World RX.

click2

През почивката пилотите от шампионата взеха участие в различни видове мероприятия. Петер Солберг и Рейнис Нитис, бяха на представянето на латвийското трасе за раликрос, като двамата навъртяха няколко обиколки по трасето. Нитис също се присъедини към Андреас Бакеруд и Топи Хейкинен, като тримата взеха участие в състезание с лади. „ Не съм свикнал такъв тип коли,” обясни Хейкинен, „ но най-важното е че, бе много забавно. Феновете на истина са вманиачени по спорта, затова с нетърпение очаквам да взема участие в състезанието в Рига, догодина.”

Българските фенове ще могат да гледат на живо от нашата страница На живо World RX Канада в събота от 01:00 ч. Или повторението в неделя от 07:30 ч. по Филм +.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3295 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]