Кале Рованпера увеличава аванса си пред Елфин Еванс в рали Естония

Снимки: Toyota Gazoo Racing, Red Bull Content Pool

Кале Рованпера и Йоне Халтуне почти удвоиха аванса си пред Елфин Еванс/Скот Мартин след края на днешните съботни сутрешни минавания от рали „Естония“.

Финландското дуо днес бе недостижимо спечелвайки три от четири етапни победи увеличавайки аванса си на 19,1 секунди.

Не се представих добре в първия етап, губех секунди навсякъде и не бях доволен с минаването си – коментира Рованпера. – Не бях се събудил още и не се намирам където ми се искаше да бъда. Въпреки това, последни два етапа бяха добре. Направихме няколко промени по колата които се отразиха добре. Опитахме се да си подсигурим още малко сцепление и на места тези промени работеха както трябва.

Спорадичните превалявания днес смесени със слънце подкопаха увереността на Еванс, който си призна, че на места е бил неуверен да отговаря на темпото на Рованпера.

„Нужно ми е да имам скорост и постоянство в следобедните минавания. Знаем, че тук е много трудно да изградиш голям аванс от време, затова е много важно да не изпускаме още секунди„, разясни Еванс.

От Танак днес кара с постоянство без да има никакви проблеми. Той продължава да се намира на третата позиция, като изоставането му спрямо Еванс е от 38,5 секунди. Днес на естонеца обаче му се наложи да работи по настройките на своята спирачна система, след като времето в сутрешния сервиз не стигна на механиците да подготвят автомобила му напълно.

На четвърто място с изоставане от 52,5 секунди се изкачи Тиери Ньовил. Пилота на Hyundai Motorsport днес е уверен в пилотирането си. Зад него на над минута изоставане се намира Такамото Катцута, който успя да прескочи Андриен Формо в битката за петата позиция. Разликата между двамата преди днешния обеден сервиз е от 6,3 секунди в полза на японеца.

Есапека Лапи е седми, след като му се наложи да изгуби цели три позиции тази сутрин. Причината зад това е спукана гума, която финландеца реши да смени в етапа. Това му коства цели 2:40,1 минути от актива му. На осма и девета позиция са Пиер-Люис Лубе и Гас Грийнсмит, който също му се наложи да спира и да сменя спукана гума.

Андреас Микелсен води в класирането в WRC2 с аванс от 13,9 секунди пред Темо Сунинен. На трето място се намира Марко Булакиа с изоставане от 54,3 секунди от лидера.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]