Кале Рованпера с уникална победата в рали Полша

Кале Рованпера и Йоне Халтуен са победителите в тазгодишното издание на рали „Полша“ записвайки една изключително запомняща се победа. Настоящите световни шампиони, които се състезават с частична програма през този сезон, им се наложи да заместят Себастиен Ожие и Венсант Ланде 48 часа преди старта на ралито.

С нулев опит в това рали, никаква предварителна подготовка и със специално разрешение за да опознае етапите в последния момент дуото на Toyota Gazoo Racing направи едно от най-впечатляващите участия в историята на WRC. Въпреки затрудненията Кале спечели надпреварата с аванс от 28,3 секунди пред своя съотборник Елфин Еванс. На трето място остана Адриен Формо с изоставане от 14,4 секунди спрямо уелсеца.

Днешния последен неделен ден от рали „Полша“ стартира с атака за Кале Рованпера. Младия финландец за днес имаше задачата да избяга на своя преследвач Андреас Микелсен, след като двамата завършиха съботния ден с разлика от 9,4 секунди. Борбата между двамата обаче приключи преждевременно след като Микелсен спука гума, която до финала излезе от джантата на неговия Hyundai i20N Rally1. Това му коства почти минута изоставане изпадайки на четвъртата позиция.

„Жалко е това което се случи днес. Определено нямахме късмет. Правилното нещо което можеше да направим е да докараме колата цяла при екипа“, коментира Андреас Микелсен.

След като Микелсен изпадна назад в класирането Рованпера продължи в следващия етап Mikołajki 1 с аванс от 18,1 секунди спрямо Елфин Еванс. До старта на последния пауър етап разликата между двамата се увеличи на 20,6 секунди. В пауър етапа Елфин също спука гума, което за щастие му коства едва 8 секунди изоставане. Така пилотът на Toyota Gazoo Racing успя да завърши на второ място с което си върна второто място в битката за титлата и намали изоставането си спрямо лидера в шампионата Тиери Ньовил на 15 точки.

След драматичния уикенд за От Танак, естонеца успя да спечели 11 точи от супер неделята. Тиери Ньовил спечели пауър етапа и завърши на четвърта позиция успявайки да запази преднината си в битката за титлата.

Възползвайки се от драматичните събития пред себе си Адриен Формо успя да запише поредното си качване на подиума през този сезон. Той успя да задържи зад себе си Тиери Ньовил и Мартинс Сескс, който определено направи впечатляваща езда с първото си участие зад волана на Rally1 автомобил и то без хибридна система.

Андреас Микелсен завърши на шеста позиция пред Грегоар Мунстер и Такамото Катцута, които затварят челната осмица.

Победител в WRC2 е Сами Паяри, който не стъпи грешно в нито един момент успявайки да удържи на атаките на своите преследвачи. Той завърши рали „Полша“ с аванс от 22 секунди пред Оливър Солберг и Роберт Виврес, които успяха да наваксат изгубените си времена и се качиха на подиума.

Николай Грязин за съжаление завърши на шесто място след като изпадна с цели три позиции в пауър етапа изгубвайки възможността за качване на подиума в рали „Полша“.

„Може би ударих една от канавките. Когато се опитваш да натискаш се случват такива неща. За мен е неприемливо. Нещата не трябваше да се случат по този начин. Опитвах се да менажирам темпото, но не се случиха нещата“, коментира Грязин на финала на пауър етапа.

Серията от високоскоростни макадамови ралита продължава с рали „Латвия“, което ще се проведе в дните 18-21 юли.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]