Кале Рованпера с победа в Акрополис и на крачка от титлата

Кале Рованпера и Йоне Халтунен записаха своята трета победа през сезон 2023 в рали „Акрополис“ в Гърция. 22 годишният пилот завърши надпреварата с аванс от минута и половина успявайки да извлече максимума от проблемите на Тиери Ньовил и Себастиен Ожие, които отпаднаха в събота.

Пилотът на Hyundai Motorsport повреди предното окачване на своя автмобил, докато Ожие задното след удар с камък. Това помогна на Кале Рованпера да се изкачи на първото място, след като финландеца успя да се опази от подобни инциденти. В неделя той бе почти перфектен, като успя да спечели и пауър етапа за да прибави още 5 допълнителни точки към своя актив.

Така разликата му с втория в рали „Акрополис“ и втори в шампионата Елфин Еванс се увеличава на 33 точки, като до края на сезона остават само три кръга.

„Разбира се съм облекчен – коментира Рованпера, чиято победа увеличава аванса на Toyota Gazoo Racing пред Hyundai Motorsport на 91 точки. – След едно трудно рали „Финландия“, ние трябваше да се върнем, въпреки че не сме си тръгвали. Справихме се добре, стартирахме първи по етапите и завършихме първи в състезанието. Успяхме да караме разумно, но и да натиснем където е нужно.“

Елфин Еванс и навигаторът му Скот Мартин изгубиха над минута в събота, след като неговия Yaris Rally1 имаше проблеми с прегряване на двигателя. Той все пак успя да се справи с Дани Сордо в битката за второто място.

Испанеца от своя страна завърши силно съботния ден, но в неделя не успя да се предостави на ниво при преминаването си през етапа Tarzan. Това е първото рали за Сордо от рали „Сарафи“ насам и за съжаление той изгуби второто място с изоставане от 4,2 секунди.

От Танак, който успя да натрупа наказания на обща стойност от почти четири минути, завърши на четвърта позиция в генералното класиране. Тези наказания му бяха наложени поради закъснения на часови контроли породени от проблем с водната помпа на неговия Ford Puma Rally1. Въпреки тези проблеми естонеца не е имал други и той успя да се изкачи без проблеми в класирането.

Челната петица се затваря от Есапека Лапи, който е следван от Такамото Катцута.

Битката в WRC2 се реши буквално в последния ден от рали „Акрополис“. Андреас Микелсен направи една много сериозна атака, като в рамките на три специални етапа успя да превърне изоставането си от 12 секунди в аванс от 10,3 спрямо Гас Грийнсмит. На трето място завърши Йоан Росел, който вече изостава с 16 точки в битката за титлата спрямо Андреас Микелсен.

Световния рали шампионат се отправя към Южна америка за рали „Чили“, което ще се проведе в дните 28 септември – 1 октомври.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]