Кале Рованпера стартира първия тест на Pirelli за сезона

Кале Рованпера и Pirelli стартираха първия от трите тестови дни с които италианския производител ще тества всички обновления заложени в техните асфалтови гуми.

Според новите правила от Pirelli имат правото да направят три подобни тестови сесии от по три дни през сезона. Тези три теста ще се извършват от всеки един отбор, като от ФИА ще избират на случаен принцип кои отбор ще отговаря за дадения тест.

В настоящия случай от ФИА избраха Toyota Gazoo Racing, които от своя страна номинираха Кале Рованпера за техен тестови пилот на гумите на Pirelli.

Според мениджъра отговарящ за рали програмата на Pirelli Терензио Тестони новата генерация рали автомобили имат доста по-различни изисквания към гумите спрямо миналата.

„Целта на теста в Хърватска е да проверим как са се е развила твърдата смес на нашите гуми за асфалт спрямо новите хибридни автомобили, които са по-тежки и по-мощни от предишната генерация, което ги прави потенциално по взискателни към гумите„, разяснява Тестони.

Допълнителните километри зад волана на трасетата около рали „Хърватска“ определено ще дойдат добре и за самия Кале, който през миналата година отпадна преминавайки едва 5 километра от ралито, след като се заби в канавката.

„Най-голямото предизвикателство пред нас през тази година е да се опитаме да менажираме разликите в опита с пилотите които участваха през миналата година – разясни Кале Рованпера. – В състезание като това пилотите които имат опит от миналата година ще усложнят нашата работа, затова нашата цел ще бъде да минимизираме тази разлика в опита.“

Последното асфалтово състезание на Рованпера бе рали „Монте Карло“ където той завърши на четвърто място. След този резултат младия финландец обеща, че ще работи още по-усилено по време на тестовете преди състезанията и за сега е доволен от развитието на подготовката му за рали „Хърватска“.

Мисля, че имаме добър напредък от последното ни асфалтово рали насам – разясни Рованпера, който е и лидер в шампионата. – Още от сутринта усещането ми за колата бе добро. Трябваше да правим и нови неща по колата които видяхме, че проработиха добре подобрявайки нейното представяне.“

Оставащите два теста през сезона на Pirelli ще се организират от M-Sport Ford и Hyundai, като от ФИА ще избират отбора на случаен принцип. Кога и какъв вид настилка ще тества италианския производител на гуми изцяло зависи от неговия екип по разработване.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]