Кале Рованпера спечели рали Швеция

Kalle Rovanpera , Jonne Halttunen

Кале Рованпера и Йоне Халтунен записаха своята първа победа в сезон 2022, след като днес триумфираха в рали „Швеция“.

Финландското дуо записа трета победа в кръг от световния рали шампионат преминавайки през финалната арка с аванс от 22 секунди пред Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге.

Не очаквах, че ще се справим толкова добре, особено след като трябваше да стартираме първи по етапите в петък – коментира Рованпера. – Беше трудна задача, а колата бе добра през цялото време. Вече се чувствам доста по-уверен.

„Като цяло днес нямам голямо желание за празнуване. Седмицата бе много тежка за хората от Украйна и се надявам да имат нужната сила и надежда за да издържат в тези трудни времена.“

Днешния неделен ден започна с новината за наказанието на Елфин Еванс, който направи впечатляващо преминаване през преспите на последната вчерашна отсечка. Пилотът на Toyota Gazoo Racing получи наказание от десет секунди. Това наказание трябваше да го изпрати на далечната седма позиция, но уви той така и не успя да достигне до финала на SS16 VINDELN 1 навреме.

Уелсецът се заби в пряспа, която покоси надеждата му за добро класиране изгубвайки над час за да се измъкне. След като прекоси финиша на етапа, той бе принуден да отпадне от надпреварата поради технически причини.

Така на второ място се изкачи Тиери Ньовил, който ако искаше да се пребори с Рованпера трябваше да стопи изоставане от 23,9 секунди за три специални етапа.

Ньовил успя да спечели един от оставащите етапи, но уви нямаше как да навакса толкова голямо изоставане.

На трето място в тазгодишното издание на рали „Швеция“ завърши Есапека Лапи. Финландеца така и не успя да се намеси в битката за победата, но със сигурност бе много близо до челото и спечели ценни точки за Toyota Gazoo Racing които вече имат аванс от 24 точки спрямо M-Sport Ford.

Такамото Катцута успя да своя Yaris Rally1 в челната четворка пред най-добре представилия се пилот на M-Sport Ford Гас Грийсмит.

На шесто място завърши Оливър Солберг, който така и не успя да навакса изгубеното време в събота породено от проблемите му с газта на своя i20 N Rally1.

Андреас Микелсен успя да вземе победата в рали „Швеция“ бивайки най-бързия пилот с Rally2 автомобил. Норвежеца достигна до финала с аванс от 23,2 секунди пред своя сънародник Оле Кристия Вейби. На трето място завърши Яри Хутунен.

Следващия кръг от световния рали шампионат е асфалтовото рали „Хърватска“, което ще се проведе в дните 21-24 април.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]