Кале Рованпера спечели и в Португалия

Кале Рованпера и Йоне Халтунен записаха своята трета поредна победа през сезон 2022 на рали „Португалия“. Финландското дуо увеличава актива си в битката за титлата на 106 точки. Кале вече води класирането при пилотите с цели 46 точки пред намиращия се на второ място Тиери Ньовил.

В момента изглежда, че се намираме в много добра позиция. Искам да благодара на Йоне и на отбора за добрата кола. Бяхме свидетели на много тежи условия и те се справиха перфектно както винаги„, разясни Кале на финала на пауър етапа, който той също спечели.

Елфин Еванс и Скот Мартин бяха най-бързия екипаж през почти целия уикенд, но уви не успяха да се преборят в последния неделен ден със своите съотборници и завършиха на втора позиция с изоставане от 15,2 секунди. Благодарение на своя резултат те вече се намират на пета позиция в шампионата, но изостават с цели 70 точки от първата позиция.

„Определено имахме нужда от добър резултат – коментира Еванс. – Разбира се ние сме разочаровани от това как се разви днешния ден, но от друга страна свалям шапка на Кале. От моя страна съм доволен, че се качваме на подиума и трябва да използваме това за да продължим да се изкачваме нагоре.“

На трето място след епична битка завършиха Дани Сордо и Кандидо Карера. Испанския екипаж до последно бе в битка с Такамото Катцута и Арън Джонсън. За съжаление на японския пилот далеч по-опитния му съперник му измъкна третото място в последния момент побеждавайки го с 2,1 секунди.

Челната петица се затваря от Тиери Ньовил/Мартейн Видаеге, които не успяха да притеснят лидерите и въпреки, че се намират на второ място в шампионата те ще имат най-крещяща нужда от това да печелят ралита до края на сезона.

Дадох всичко от себе си, но не разполага с достатъчно аеродинамични елементи и на места изпуснах колата – коментира на финала на пауър етапа Тиери Ньовил. – Мисля, че може да поздравим Toyota за техния добър резултат през този уикенд и за техния издръжлив автомобил.“

На шесто място завърши От Танак за който рали „Португалия“ също е едно огромо разочарование. Пиер-Люис Лубе е седми следван от Крейг Брийн и Адриен Формо. Тримата имаха разнородни проблеми през целия уикенд, като днес Лубе и Брийн трябваше да се борят със своята спирачна система.

Битката в WRC2 също до последно бе изключително интересна. Лидера Темо Сунинен допусна грешка и излетя от трасето подарявайки една сигурна победа на Йоан Росел, който увеличава преднината си в шампионата благодарение на своята втора поредна победа. На второ място завърши Каетан Каетанович пред Крис Инграм. Следващия кръг от световния рали шампионат е рали „Сардиния“ (02-05.06.2022).

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]