Кале Рованпера спечели в Естония за да се превърне в най-младия победител в кръг от WRC

Кале Рованпера
Снимка: Toyota Gazoo Racing

Пилотът на Toyota Gazoo Racing направи страхотно каране и в днешния неделен ден завършвайки рали „Естония“ с аванс от 59,9 секунди пред Крейг Брийн, който от своя страна повтори своето най-добро представяне до момента.

Рованпера и навигаторът му Йоне Халтунен показаха своята скорост още в петъчния ден, където след няколко доста добри времена излязоха начело в класирането с аванс от 8,5 секунди пред Крейг Брийн и Пол Нейгъл. В събота основната битка бе между двата екипажа, но в крайна сметка Кале и Йоне бяха недостижими за Крейг и Пол.

Победата в Естония за 20 годишния син на бившия пилот от WRC Хари Рованпера влиза в историята на шампионата бивайки най-младия победител подобрявайки рекорда на Яри-Мати Латвала, който бива на 22 години когато взима своята първа победа.

„Сезона не бе лек за нас и е хубаво, че успяхме да постигнем победа тук в Естония – разяснява Кале Рованпера на финала. – Това рали е почти домашно за мен и имахме много силна подкрепа тук от феновете.

„Като цяло нямаме добри резултати през този сезон, но в крайна сметка доказахме, че можем да разполагаме с добро темпо.“

Пилотът на Hyundai Motorsport Тиери Ньовил и навигаторът му Мартейн Видаеге завършиха в рали „Естония“ на трето място пред Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия, докато Елфин Еванс и Скот Мартин затварят челната петица. В битката за титлата Себастиен Ожие увеличава авансът си спрямо Елфин Еванс на 37 точки.

Назад в класирането на рали „Естония“ Теемо Сунинен успя да превъзмогне няколко момета днес, но въпреки това завършва на шесто място пред Пиер-Люис Лубе.

Фаворитът за победата От Танак за съжаление днес продължаваше да кара по системата рали 2, но пък за утешение успя да спечели допълнителните бонус точки от пауър етапа.

Най-бър при Rally2 автомобилите бе Алексей Люкянук, който се преобърна през таван в пауър етапа. За негово щастие неговия автомобил се приземи на гумите си и той успя да достигне до финала на отсечката спечелвайки WRC3 категорията. Победител в WRC2 категорията е Андреас Микелсен, който завърши състезанието на 13,8 секунди зад Люкянук в генералното класиране.

Следващия кръг от световния рали шампионат е асфалтовото рали „Ипър“ (13-15 август), което през тази година в крайна сметка ще се проведе.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]