Кале Рованпера повежда след петъчния ден на едно епично рали Португалия

Снимки: Red Bull Content Pool

Кале Рованпера и Йоне Халтунен са лидерите в генералното класиране на рали „Португалия“ след вчерашния изпълнен с постоянна борба петъчен ден. Дуото на Toyota Gazoo Racing води в класирането с аванс от едва 1 секунда пред своите съотборници Себастиен Ожие и Венсант Ланде. На трето място се намира третия екипаж на японския тим, този на Такамото Катцута и Арън Джонсън, които изостават с 4,7 секунди спрямо Рованпера / Халтунен.

Денят започна с етапна победа за Такамото Катцута, който показа сериозно темпо. Японецът се изкачи на втората позиция, намирайки се на едва 0,8 секунди зад временния лидер в класирането Тиери Ньовил. След SS3 Lousã 1 Катцута успешно прескочи стартиращия пръв по трасето белгиец, който изпадна на трето място. Японецът запази своята позиция до обедната зона за смяна на гуми, разполагайки с аванс от 2,9 секунди пред Ньовил.

В тазгодишното издание на рали „Португалия“ темпото на почти всеки екипаж с Rally1 автомобил е изключително високо. След първите пет специални етапа челната шестица се събра в разлика от едва 9,1 секунди. Разликите обаче започнаха да се увеличават, макар и с малко, при следобедните минавания.

Още след първата отсечка от следобедния маршрут Кале Рованпера прескочи Такамото Катцута и излезе на чело в класирането с аванс от 0,1 секунда пред своя съотборник. До предпоследния етап финландецът не успя да избяга значително на своя съперник, и разликата между двамата бе едва 1 секунда.

„Битката беше много интересна през целия ден. В последния етап не можех да направя повече от това, защото задните ми гуми бяха в лошо състояние и просто трябваше да завърша“, коментира Кале Рованпера.

В последната отсечка за деня Себастиен Ожие направи доста сериозна атака, успявайки да се изкачи с цели две позиции до второто място в генералното класиране.

„Битката днес определено беше много близка. Изненадващо е как условията при сутрешните минавания бяха почти еднакви за всички и разликите малки, което е нетрадиционно за макадамово рали.

„Следобед усещах колата по-добре, като също така направихме и по-агресивен избор на гуми, слагайки само една резервна гума в багажника. В последния етап бе задължително да атакуваме, след като имахме проблеми с хибридната система в предходния етап, а и начинът, по който завършихме днес, е важен за стартовия ред утре“, коментира в края на вчерашния ден Ожие, който получи повреда в разговорното при преминаването на последната отсечка от сутрешните минавания.

На четвърто място в генералното класиране на петъчния ден от рали „Португалия“ завърши От Танак, който изостава с 5,4 секунди от лидера Кале Рованпера. Естонецът не успя да се намеси значително в битката за челната тройка, като най-доброто му постижение е второ време при второто минаване през класиката Arganil.

Традиционно бързият в рали „Португалия“ Дани Сордо се намира на петата позиция с изоставане от 17,9 секунди спрямо челото. Испанецът имаше проблеми с хибридната система на своя автомобил при сутрешните минавания, където успя да запише две етапни победи. В следобедните минавания той записа още една етапна победа, но тя не му помогна да се намеси в битката за челната четворка.

Зад Сордо на 0,2 секунди се намира Тиери Ньовил. Белгиецът започна деня със сериозно темпо, въпреки ролята си на чистач. Той не успя да остане в челната тройка, но за сметка на това се намира пред своя пряк съперник в битката за титлата Елфин Еванс, който е осми в генералното класиране зад Адриен Формо.

Уелсецът се оплака, че не усеща добре своя автомобил и липсата на обеден сервиз, в който да направи промени, определено е повлияло на неговото представяне. Заедно с това Скот Мартин си забрави записките, което го принуди да чете от телефона си.

В WRC2 борбата за челната тройка не бе толкова тежка при първите минавания. Оливър Солберг, Гас Грийнсмит и Йоан Росел се бориха за първата позиция. След края на успешните минавания лидер бе Оливър Солберг, следван от Гас Грийнсмит и Йоан Росел.

Следобед автомобилът на Солберг започна да се движи само на три цилиндъра. За негово щастие проблемът му бе само в един от етапите. Той успя да си върне първото място от Грийнсмит. В последната отсечка за деня великобританеца допусна грешка и се завъртя, което позволи на Йоан Росел да излезе на второ място.

Николай Грязин завърши петъчния ден от рали „Португалия“ на четвърто място в RC2 зад Гас Грийнсмит, като неговото изоставане спрямо великобританеца е от 45,7 секунди.

Днес на екипажите им предстои най-дългият ден от уикенда. 145 състезателни километра са разделени на две минавания от обеден сервиз.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]