Кале Рованпера повежда в шампионата след победа в рали Португалия

Кале Рованпера и Йоне Халтунен отново са лидери в шампионата след доминираща победа рали „Португалия“ през този уикенд. Заедно с това постижение финландското дуо записва и своята втора победа в базираното в Матузинюш рали.

Измина много време, но ние се завърнахме – коментира Рованпера, който има аванс от 17 точки пред От Танак в битката за титлата. – Искам да изкажа благодарностите си на Йоне и отбора. Те натискаха през цялото време за да продължаваме напред.“

23 годишния пилот пое лидерската позиция още в петък възползвайки се от спуканата гума на Танак. До края на сутрешните петъчни минавания Кале вече имаше аванс от 10,7 секунди. В събота той бе в изцяло друга лига записвайки пет от осем етапни победи и постигайки аванс от 57,5 секунди. Днес аванса му бе стопен с едва 3 секунди от втория Дани Сордо, което подсигури победата на финландеца.

На трето място зад Дани Сордо завърши Есапека Лапи, който подсигурява качване на подиума на втори автомобил на Hyundai Motorsport. Резултата на двамата пилота позволява на корейския тим да остане с изоставане от 32 точки спрямо лидерите Toyota Gazoo Racing.

Пилот номер едно на Hyundai Тиери Ньовил стартира деня на трета позиция, но турбото на неговия i20 N Rally1 не издържа и той започна да губи мощност. Това позволи на всички зад него да се изкачат с една позиция напред включително и намиращия се на пета позиция От Танак, който завършва ралито на четвъртата позиция пред Ньовил.

В WRC2 победител е Гас Грийнсмит, но с аванс от едва 1,2 секунди пред Оливър Солберг. Младия швед получи 1 минута наказание, което го принуди да стартира деня с изоставане от 28,4 секунди. В рамките на едва 55 състезателни километра Солберг успя да намали аванса си, като едва 1,2 секунди в пауър етапа не му достигнаха да си върне първата позиция. Андреас Микелсен завършва на трето място с изоставане от 43 секунди за Грийнсмит.

Тазгодишното 56-то издание на рали „Португалия“ успя да привлече около 400 хиляди зрители по етапите, цифра която според организаторите подсигури мястото на надпреварата и за сезон 2024.

Следващия кръг от шампионата е още по-предизвикателното рали „Сардиния“. Базираното в Олбиа рали ще се проведе в дните 1-4 юни.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3299 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]