Кале Рованпера отпадна, Себастиен Ожие на крачка от поредна победа в рали Португалия

Снимки: RedBull Content Pool

След епична съботна битка Себастиен Ожие и Венсант Ланде са на крачка от това да спечелят рали „Португалия“, след като завършиха деня с аванс от 11,9 секунди пред От Танак и Мартин Ярвеоя. На трето място във вчерашния ден, с изоставане от 59,5 секунди спрямо битката в челото, завършиха Тиери Ньовил / Мартейн Видаге, които спечелиха изключително важни бонус точки от супер съботата.

Вчерашния ден започна както продължи и петъчния. Кале Рованпера записа етапна победа в 8,81 километровата отсечка „Фелгейраш“. В следващия втори етап за деня младия финландец обаче допусна грешка и се обърна в страни от пътя.

„Сутринта започнахме добре. Определено усещането ми за колата беше по-добро и разполагахме с по-добри настройки. Във втората отсечка просто пропуснах точката си за спиране и излетяхме от пътя. Имахме объркване със записката за предния завой и аз може би се замислих за нея и пропуснах спирането. Грешката си е изцяло моя. Като цяло сме разочаровани от ситуацията, особено след силният ни старт“, коментира Кале Рованпера, който ще продължи участието си днес след рестарт.

Проблемите на Рованпера дойдоха добре дошли за неговия най-близък преследвач Себастиен Ожие. Французина излезе на чело в класирането с аванс от 3,4 секунди спрямо От Танак, два етапа преди обедния сервиз. Междувременно неговия съотборник Такамото Катцута успя да намери място в челната тройка с 12,3 секунди изоставане зад Танак.

В следващия и най-дълъг етап от ралито СЕ12 „Амаранте 1“ (37,24 км) От Танак успя да детронира Ожие от първата позиция излизайки на чело с аванс от едва 0,2 секунди. Голямата драма за съжаление в този етап дойде за Такамото Катцута. Японеца повреди окачването на своя GR Yaris Rally1 след удар, което го извад от класирането.

Драматичните събития в сутрешните минавания от вчерашния съботен ден от рали „Португалия“ продължиха и в последния етап преди обедния сервиз. От Танак спука гума, което му коства почти 14 секунди позволявайки на Себастиен Ожие да се върне на чело в класирането.

Следобедните минавания започнаха с атака на Танак. Естонеца записа две поредни етапни победи, но пренатоварване на гумите при второто минаване през СЕ „Амаранте“ му коства допълнително 4 секунди изоставане. До края на деня пилотът на Hyundai Motorsport бе по-бавен от Себастиен Ожие завършвайки в ролята на догонващ.

„В следобедните минавания може би имахме по-добро темпо, особенно при преминаванията през коловозите. Като цяло деня ни бе добър спрямо предходния. Не съм сигурен дали разполагам с нужните инструменти да бием тойотите като цяло. Не мисля обаче, че денят ни мина зле“, разясни Танак след финала на последната отсечка.

Инцидентът по-рано на Такамото Катцута позволи на Тиери Ньовил да се качи на третото място макар и с изостване от почти минута спрямо своя съотборник. Белгиеца вчера успя да прогресира значително от петото място, което му донесе и 13 точки към битката за титлата. Неговия пряк конкурент в тази битка, Елфин Еванс завърши на шесто място зад Дани Сордо и Адриен Формо.

Уелсеца така и не успя да намери своя ритъм, като дори записа и едно завъртане. Към момента той е и последния пилот с Rally1 автомобил в челната десетка.

Идентична драма разтърси и WRC2, Николай Грязин най-бърз при Rally2 автомобилите.

Почти по идентичен начин се разпределиха силите в битките в WRC2 и RC2. Разсеян от инцидента на Кале Рованпера Оливър Солберг се обърна няколко пъти през таван на около 100 метра от местоположението на Рованпера, което унищожи шансовете на младия швед за добро класиране.

Неговия най-пряк конкурент в битката за титлата в WRC2 Йоан Росел веднага пое челната позиция. Добрия напреднък на французина се изпари доста бързо, след като бе принуден да спре да смени спукана гума. Това му коства почти минута и половина, което го изпрати в дъното на класирането.

След този развой на събитията Гас Грийнсмит се превърна в третия лидер в WRC2 категорията на тазгодишното издание на рали „Португалия“. Великобританеца също не успя да остане задълго на първото място, забивайки своята Škoda в близка до трасето канавка при второто минаване през „Фелгейраш“.

Следобедните минавания преминаха изцяло в битка между Джош МакЪрл и Ян Соланс в WRC2, докато незаявения за тази категория Николай Грязин поведе в класирането в RC2. В края на деня Николай Грязин запази своето място, като най-бързия пилот с Rally2 автомобил, като зад него се нареди лидера в WRC2 Ян Соланс и Джош МакЪрл, които изостава с 8 секунди спрямо испанския си съперник.

„Следващия ден ще бъде много различен. Аз продължавам да притискам другите за да мога по някакъв начин да помогна на Росел. Етапите са трудни. В последния нямаше как да подготвим колата за асфалтовата секция“, коментира Николай Грязин.

Последния и решаващ ден от рали „Португалия“ стартира от 9 часа българско време. Последния пауър етап ще може да се гледа по телевизия Max Sport 3 от 14:15 часа.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]