Кале Рованпера отвръща на удара и повежда в рали Полша

Кале Рованпера и Йоне Холтунен са на крачка от победата в рали „Полша“, след като завършиха вчерашния съботен ден на първа позиция. Дуото на Toyota Gazoo Racing има аванс от 9,4 секунди пред Андреас Микелсен и Торстейн Ериксен. На трето място се намират Елфин Еванс и Скот Мартин чието изоставане е от 6,7 секунди спрямо битката за първото място.

Кале Рованпера вчера успя да превърне своето изоставане от 1,8 секунди в аванс от 9,4 секунди, като заедно с това записа и шест етапни победи от седем специални етапа. В следобедните минавания той стартира с доста несигурен избор на гуми. Младия финландец заложи на три гуми от мека смес и една от твърдата въпреки сериозното увеличение на температурата от около 30°C. Неговия пряк конкурент Андреас Микелсен от своя страна стартира в следобедните минавания с четири твърди гуми, като по всичко изглеждаше, че норвежеца ще бъде този който ще задава темпото.

За изненада на всички Кале буквално бе недостижим, като спечели всичките три следобедни етапа успявайки за пореден път да докаже своя талант.

„Опитах се да дам всичко от себе си през целия ден. Сутринта разликите бяха много малки и ни беше трудно. Следобедните минавания бяха по приятни най-вече защото знаеш какво ти предстои и може да караш с нормално темпо. Утре ни остават малко километри, но смятам че етапите са по-тежки от днешните. Разликата ни е малка и за това ще трябва да работим доста тази вечер за да сме максимално подготвени“, коментира Кале Рованпера.

Сутрешните вчерашни минавания не започнаха добре за Андреас Микелсен, който бе прескочен и от Елфин Еванс. Норвежеца бе изпратен на третото място и до обедния сервиз изоставаше с 2,3 секунди зад Еванс. В първата следобедна отсечка Świętajno 2 уелсеца за съжаление спука гума което позволи на Микелсен да се изкачи отново на второто място. За щастие на Еванс спуканата гума не му коства значително време и той продължава да се намира в челната тройка и след края на вчерашния ден.

Към момента Еванс има възможността да спечели най-много точки в битката за титлата спрямо своите преки конкуренти Тиери Ньовил и От Танак. Белгиеца се намира на шеста позиция. Танак от своя страна реши да отпадне вчера за да може да запази ресурса на своя автомобил за неделя.

Адриен Формо продължава със своето добро представяне и към момента се намира на четвърта позиция в генералното класиране на 20,9 секунди зад Елфин Еванс. Челната петица се затваря от впечатляващия със своята езда в дебютното си участие зад волана на не хибриден Rally1 автомобил Мартинс Сескс.

Латвиеца към момента успешно успява да задържи зад себе си далеч по опитния Тиери Ньовил макар и разликата между двамата да е вече от крехките 0,1 секунди. Грегоар Мунстер и Такамото Катцута затварят челната осмица.

Лидер в WRC2 е Сами Паяри, който за пореден път оказва изключителна скорост и умения зад волана на Toyota GR Yaris Rally2. Финландеца има аванс от 26,3 секунди пред Оливър Солберг. Шведския заводски пилот на Skoda показа добра скорост и заедно с това успя да се възползва от проблемите на Каетан Каетанович, Джош МакКърл и Роберт Виврес, които изпаднаха назад в класирането.

Николай Грязин, който номинира рали „Полша“ за част от неговата кампания в WRC2, е на шеста позиция на 8,8 секунди зад Пиер-Люис Лубе. Руснакът с български паспорт не успя да се изкачи напред в класирането, като дори изгуби една позиция.

„Колата се усеща добре, но времената не са добри“, коментира той на финала на последната отсечка за деня.

Последните 63 състезателни километра от рали „Полша“ стартират днес от 10:00 часа с 20,8 километровата отсечка
Gmina Mrągowo 1. Последния пауър етап Mikołajki 2 стартира в 15:15 часа българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]