Кале Рованпера оглави тежкото рали „Централна Европа“

Кале Рованпера и Йоне Халтунен наложиха темпото си в петъчния ден. Те излязоха напред в класирането с аванс от 36,4 секунди пред Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге.

Вчера условията на етапите в Чехия бяха кални и дъждовни, което превърна работата на екипажите в едно истинско предизвикателство. Рованпера успя да се възползва на максимум от стартовата си позиция и достигна зоната за смяна на гуми с преднина от 29,2 секунди и три етапни победи.

Следобед младия финландец не остави нещата на съдбата успявайки да поддържа безгрешно темпо до края на деня увеличавайки преднината си на 36,4 секунди.

С това си представяне Кале Рованпера е напълно вероятно да вземе и титлата в рали „Централна Европа“, след като неговия най-пряк съперник, Елфин Еванс, се намира на трето място в класирането с изоставане от 47,2 секунди.

„Условията бяха изключително трудни днес“, коментира Рованпера. „На късмет беше, че времето беше на наша страна за пръв път. Винаги е добре да стартираш първи на трасето. В общи линии сме доволни от начина, по който измина денят.“

Първоначално Тиери Ньовил задаваше темпото в надпреварата, след първите два специални етапа в четвъртък вечерта. Вчера обаче той не успя да достигне темпото на Рованпера, като същевременно се оплакваше от не добре настроен автомобил. Белгиецът сподели, че е смятал, че по-меките амортисьори са били правилният избор за неговия i20 N Rally1, но този избор се оказа грешен. За негово нещастие той нямаше как да коригира това с липсата на обеден сервиз.

Недоволен от поведението на своя автомобил също бе и пилота на M-Sport Ford От Танак. Естонеца завърши петъчния ден на самотната четвърта позиция с изоставане от 43,2 секунди зад Елфин Еванс и с аванс от 56,4 секунди пред петият Такамото Катцута.

Себастиен Ожие загуби възможността си за добър резултат още в първия етап за деня, след като спука гума и дори повреди джантата на своя Toyota GR Yaris Rally1. Въпреки това той успя да се изкачи в класирането и в момента се намира на шестото място, с преднина от 3,2 секунди пред Темо Сунинен.

Съотборникът на Сунинен, Есапека Лапи, се намираше на трето място, но претърпя сериозен инцидент в SS5.

Челната осмица се затваря с Грегоар Мюнстер, докато Пиер-Люи Лубе загуби над пет минути след излизане от пътя в SS8.

Лидерът в WRC2, Емил Линдхолм, е девети в генералното класиране с аванс от 14,9 секунди пред втория Ерик Зайс. На трето място в WRC2 се намира Никола Циамен.

Съботният ден на рали „Централна Европа“ започва с два специални етапа в Австрия, преди да се отправят към третата отсечка за деня – Knaus Tabbert Bayerischer Wald, намираща се в Германия. За разлика от вчера, днес екипажите ще имат обеден сервиз в Пасау.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]