Кале Рованпера няма да кара с пълен сезон догодина

Вече двукратният световен рали шампион Кале Рованпера няма да кара с пълна програма през следващата година и, следователно, няма да се опита да защити титлата си.

Това стана ясно днес в официално съобщение до медиите от страна на Toyota Gazoo Racing. В съобщението се гласи, че младият финландец е изразил желание да се състезава в други дисциплини, особено в дрифт, с цел подобряване на своите умения като пилот.

„Има няколко причини за това решение“, коментира Рованпера. „Най-голямата обаче е, че се състезавам в рали дисциплината от изключително много време. Осъзнах, че сега е много добър момент за почивка, за да заредя батериите и да събера още повече енергия и желание за състезаване в бъдеще.

„Разбирам, че сме млади и отскоро сме в WRC, но реално се състезавам от много години. Мисля, че имам 6 или 7 пълни състезателни сезона, ако броим и малките категории. Когато си млад и целият ти живот е минал в ралитата, изглежда, че е изключително много време. Мисля, че дойде моментът да се рестартирам.“

Към момента няма яснота в кои състезания ще видим Рованпера, но за сега може би няма да се състезава в рали „Монте Карло“, където на негово място най-вероятно ще бъде Себастиен Ожие.

Яри-Мати Латвала разкри, че разбира желанието на младият пилот и се надява да го държи мотивиран за сезон 2025 и в бъдеще.

„С Кале трябва да си спомним, че той е едва на 23 години“, коментира Латвала. „Той на практика е млад, но кара рали автомобили от осем годишен. Когато стана на 17, той вече караше за заводски отбори професионално.“

Заедно с тази информация, японският тим разкри, че Кале е подписал и нов мултигодишен договор с бранда, което означава, че той има вероятността да се върне с пълна програма в WRC през сезон 2025.

От страна на пилотите от Toyota Gazoo Racing отново ще разчитат на Себастиен Ожие, който ще споделя една кола с Кале Рованпера. Елфин Еванс ще продължи да се състезава за японския тим с пълна програма, като най-вероятно ще стане приоритетен пилот на екипа. Такамото Катцута също ще продължи да се състезава с пълна програма и през следващия сезон.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3252 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]