Кале Рованпера на път да впише името си в историята, след като продължава да води в Естония

Kalle Rovanpera
Снимки: Red Bull Content Pool

Кале Рованпера е на крачка от това да се превърне в най-младия победител в кръг от световния рали шампионат, след великолепна езда в края на съботния ден от рали „Естония“.

20 годишния финландец и навигаторът му Йоне Халтунен преминаха безпроблемно през вчерашните девет специални етапа около Тарту увеличавайки авансът си от 8,5 секунди на 50,7 в рамките на един ден пред Крейг Брийн и Пол Нейгъл.

Двата екипажа започнаха деня с минимална разлика, но Кале направи сериозна атака още в първия етап постигайки с 14,3 секунди по-добро време от това на Брийн. До обедния сервиз аванса на Рованпера бе от 35,7 секунди, като така той имаше спокойството да менажира темпото си при вторите минавания.

„Вчера разликата ни бе малка, но днес успяхме да я увеличим значително – разяснява доволно Рованпера. – Бях доста подготвен за първия етап. Занех, че това ще бъде етапа в който може да се направят големи разлики.

„Още ни остават доста километра до финала, затова няма как да се отпускаме.“

Брийн, който е напът да повтори представянето си от миналата година в Естония, се размина на косъм с отпадането в последния етап за деня. Той удари камък от вътрешната страна на десен завой. За щастие сервизният парк се намираше доста близо и Брийн успя да удареният си i20 WRC, който бе със счупено окачване и с теч на масло.

На трето място във вчерашния съботен ден завършиха Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге с изоставане от 30,2 секунди зад своите съотборници. Белгийското дуо бе в пряка битка срещу Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия, но в крайна сметка успяха да задържат зад себе си французите завършвайки деня с аванс от 17,9 секунди.

Целейки се в това да натрупа максимален брой точки Ожие от своя страна успя да увеличи преднината си пред намиращият се на пето място Елфин Еванс на 23,4 секунди. Уелсецът нямаше технически проблеми, но определено му липсваше темпо.

Теемо Сунинен продължава да се намира на шесто място следван от Пиер-Люис Лубе.

От Танак стартира вчера по системата рали 2. Той бе най-бързия пилот взимайки шест поредни етапни победи показвайки своята скорост.

На осмо място в генералното класиране в съботния ден завърши европейския рали шампион Алексей Люкянук. Руската ракета заедно с Ярослав Федоров за навигатор, са най-бързия екипаж с Rally2 автомобил. Те са лидери с аванс от почти две минути и половина пред Каетан Каетанович и Мачиек Счепаниак в WRC3.

Лидери в WRC2 са Андреас Микелсен и Ола Флоене, които имат аванс от 25,9 секунди пред Мадс Остберг и Торстейн Ериксен. Екипажът на Citroen Racing получи 10 секунди наказание заради фалстарт, което допълнително ще усложни задачата им за днес.

Неделния последен ден от рали „Естония“ е с дължина от 52,10 състезателни километра. Последния пауър етап стартира от 14:00 ч. по телевизия Max Sport 3.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]