Кале Рованпера на крачка от това да вземе победата в Естония

Кале Рованпера и Йоне Халтунен се доближават все по-близо до първата си победа в рали „Естония“. Дуото на Toyota Gazoo Racing днес следобед успя да увеличи аванса си на 29,1 секунди пред съотборниците си Елфин Еванс и Скот Мартин. На трето място продължават да се намират От Танак и Мартин Ярвеоя на далечните 1:11,5 минути от челото.

21 годишният финландец точно преди една година в същото това рали подобри рекорда за най-млад пилот с етапна победа, а днес записа седем от девет етапни победи. Въпреки смесените условия между кратки валежи и силно слънце това не попречи на младия Кале да лети по естонските етапи.

„Чувствам, че карам добре, като междувременно натискам доста силно успявайки да менажирам риска – коментира Рованпера, който с всяко едно изминало рали се доближава все по-близо до световната титла. – Не мога да кажа, че има къде още да подобрим темпото си, но мога да кажа, че не натискам навсякъде. Не натискам колата и гумите в твърдите секции, докато в другите сме на пълна газ.“

Въпреки доброто начало на уикенда Елфин Еванс просто не успя да притесни своя съотборник признавайки, че днешните следобедни минавания ще са трудни.

Реалистично погледнато разликата е значима за рали в което обикновено разликите в темпото не са големи. За днешните следобедни минавания просто нямаше с какво да отговоря. Той (Кале) се справя, много, много добре„, разясни Елфин Еванс.

Дуото от пилоти на Hyundai Motorsport От Танак и Тиери Ньовил продължава да се намира на трето и четвърто място. Танак изостава зад Еванс с 42,4 секунди, докато Ньовил е с над минута зад своя съотборник. Белгиеца наследи четвъртата позиция още в сутрешните минавания, след като намиращият се пред него Есапека Лапи не спря да смени гума.

Такамото Катцита, Адриен Формо и Есапека Лапи затварят челната седмица, следвани от Пиер-Люис Лубе и Гас Грийнсмит.

Последния ден от рали „Естония“ ще предложи на екипажите общо 77,98 километра специални етапи. Последния пауър етап стартира в 14:18 ч. и ще може да се гледа на живо по телевизия Макс Спорт 2.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]