Кале Рованпера на крачка от титлата след инцидент на Елфин Еванс

Само четири специални етапа отделят Кале Рованпера и Йоне Халтунен от тяхната втора поредна световна титла, след като техните главни конкуренти, Елфин Еванс и Скот Мартин, отпаднаха днес.

Кале, който успя да изгради значителна преднина през петък, стартира съботния ден с задачата да контролира темпото си. Във втория специален етап за деня обаче финландеца се завъртя, което намали аванса му от 35,7 на 10,9 секунди спрямо Тиери Ньовил. До обедния сервиз разликата между тях стана 11,1 секунди в полза на пилотът на Hyundai Motorsport.

Най-големият драматичен момент вчера сутринта беше излизането на Елфин Еванс от трасето. Уелският пилот трябваше да завърши рали „Централна Европа“ с поне една точка пред Кале Рованпера, за да запази битката за титлата до последния кръг в Япония. За съжаление, това не се случи след като загуби контрол над автомобила си в десния завой и се удари в земеделска постройка край пътя.

„Условията бяха доста трудни, но ние се справяхме добре“, коментира Елфин Еванс. „За съжаление, в последния специален етап на сутрешните минавания изгубихме сцепление в десен завой. Първоначално колата започна да забавя при спирането, но след това сцеплението се намали значително.

„За съжаление, трасето не беше достатъчно широко, за да се възстанови сцеплението, и излязохме извън него. Много съм разочарован от случилото се.“

Новият лидер Тиери Ньовил успя да намери необходимата скорост, за да запази първото място през следобедните етапи. Пилотът на Hyundai Motorsport увеличи преднината си на 26,2 секунди пред Кале Рованпера.

„Хубаво е, че сме на финала на деня. Условията бяха трудни. Мисля, че това са най-трудните условия на асфалт, в които съм състезавал“, обясни Рованпера, който просто трябва да завърши днес, за да спечели световната титла.

От Танак към момента подсигурява място на подиума за M-Sport Ford. Естонеца имаше проблеми с ръчната спирачка на своята Puma Rally1. Неговото изоставане спрямо Рованпера е от малко над минута, докато Себастиен Ожие изостава на 31,1 секунди.

Битката за петото място между Такамото Катцута и Темо Сунинен също беше много интересна. Японецът се бореше да намери увереността си през сутрешните етапи, в следобедните етапи обаче той успя да се върна на петата позиция с аванс от 10,9 секунди пред Сунинен.

Грегоар Мюнстер и Пиер-Люи Лубе са седми и осми в генералното класиране. Девети е Адриен Формо, който обаче не е заявен за WRC2. Така Емил Линдхолм продължава да води в WRC2 с преднина от 20,9 секунди пред Николас Циамен, докато Ерик Зайс е трети на 2,6 секунди зад французина.

Днешният последен ден на рали „Централна Европа“ е разделен на два специални етапа, които ще се карат на два пъти. Пауър етапът ще стартира в 13:15 българско време и ще бъде излъчен на живо по телевизия MaxSport 4.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]