Кале Рованпера на крачка от втората си победа в WRC

Кале Рованпера

Кале Рованпера и Йоне Халтунен продължават да са лидери в рали „Акрополис“. Скандинавското дуо води с аванс от 30,8 секунди пред От Танак и Мартин Ярвеоя. На трето място се намират Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия, които изостават на 9,4 секунди зад Танак/Ярвеоя.

Днешния ден започна по неочакван за всички екипажи начин. Още от първата отсечка Кале Рованпера направи сериозна атака увеличавайки крехкият си аванс пред От Танак на 9,3 секунди. 20 годишния пилот също така направи изключително правилен избор на гуми кръстоствайки меката и твърда смес на гумите Pirelli, докато повечето му съперници заложиха на стратегия от три меки и една твърда гума с надеждата тя да проработи най-вече в бавните и осеяни с обратни завои секции.

Правилния избор на гуми и страхотното темпо позволиха на Рованпера да увеличи двойно аванса си още във втория етап за деня. До края на сутрешните минавания той записа още две етапни победи увеличавайки значително преднината си на 39,7 секудни. Следобед намиращите се на второ и трето място От Танак и Себастиен Ожие доминираха разменяйки си по една етапна победа, докато Кале се оплака, че е направил грешен избор на настройки на окачването.

WRC_2021_Rd.9_250

„Разбира се съм доволен – разясни пилота на Toyota Gazoo Racing. – Мисля, че направихме грешен избор на настройки за следобедните минавания. Направихме няколко промени за да се опитаме да пазим повече колата, но от друга страна изгубихме доста от сцеплението. Натисках доста здраво и същевременно сцеплението бе ниско. Не ни бе лесно, но пък в крайна сметка достигнахме до края на деня.“

Намиращия се на второ място От Танак продължаваше да недоволства от своя автомобил през целия ден. Той не успя да отговори на темпото на Рованпера от сутрешните минавания и през следобедните бе на косъм от това дишащия зад врата му Себастиен Ожие да го пребори.

„Успях да направя някой промени които помогонаха значително. Колата е доста по-лесна за каране и избора ни на гуми бе добър“, коментира ситуацията си Танак на финала на последния етап за деня.

Дани Сордо рискува с избора си на гуми в последните етапи преди обедния сервиз. Испанеца също се оплакваше от почти идентични проблеми като тези на Танак и изпитваше сериозни затруднения в това да намери правилните настройки и увереност, което му коства над минута пасив зад Себастиен Ожие до края на деня.

Челната петица се затваря от Адриен Формо, които изостава значително зад Дани Сордо. Французина успешно защити своята позиция спрямо съотборника си Гас Грийнсмит, като до края на деня разликата между двамата е от 15,8 секунди.

Елфин Еванс затваря челната седмица бивайки предпоследния пилот зад волана на WRC автомобил, докато Тиери Ньовил се намира на десето място зад първите два екипажа в WRC2.

Битката в WRC2 се разви по изключително интересен начин. Андреас Микелсен направи сериозна атака поемайки лидерската позиция и задаваше темпото през целия ден. В последния етап обаче Булакиа атакува и отново е лидер, но с аванс от 0,8 секунди. На трето място и далеч от битката за първата позиця е Николай Грязин.

Лидер в WRC3 е Йоан Росел, който пребори временния лидер Крис Инграм. Французина има аванс от 19,1 секунди пред намиращия се на второ място Каетан Катенович. Крис Инграм изпадна на трета позиция с изоставане от 34,5 секунди зад лидера.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3229 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]