Кале Рованпера и Йоне Хлатунен спечелиха рали Естония

Кале Рованпера

Кале Рованпера и Йоне Халтунен спечелиха едно предизвикателно рали „Естония“. Екипажът на Toyota Gazoo Racing бе изключително бърз през целия уикенд завършвайки надпреварата с аванс от една минута пред Елфин Еванс и Скот Мартин. На трето място завърши естонското дуо От Танак/Марин Ярвеоя.

Днешния последен ден от рали „Естония“ предизвика допълнително участниците. Условията продължаха да са изключително трудни благодарение на микса от дъжд, кал, локви и слънце. Това обаче не попречи по никакъв начин на Рованпера, който записа своята пета поредна победа през сезона и седма в кариерата.

Беше страхотно отново! Благодаря на Йоне, уикенда бе труден и ние се справихме добре. Благодаря и на отбора, че направиха колите толкова здрави„, коментира Рованпера на финала.

Младия финландец също така спечели и пауър етапа с повече от впечатляващо време. Той записа с цели 22,5 секунди по-добро време от това на Елфин Еванс прибавяйки допълнителни 5 бонус точки към своя актив. С победата си в Естония Кале вече разполага с 175 точки и аванс от 83 спрямо Тиери Ньовил.

Въпреки, че не успя да се противопостави на своя съотборник Елфин Еванс направи доста впечатляваща езда през този уикенд.

Темпото бе много бързо още от първата отсечка. Наслаждавахме се почти през цялото време, освен в моментите в които времето направи условията сложни. Свалям шапка на Кале. Нямах с какво да отговоря на неговата скорост. Като цяло мисля, че всички ние карахме много добре„, обясни Еванс.

От Танак бе най-добре представилият се пилот на Hyundai Motorsport през този уикенд завършвайки на трето място. Корейския тим имаше сериозни проблеми с настройването на своите автомобили и най-вече с това как се държи задната ос на i20 N Rally1. Това попречи на естонеца да се доближи до пилотите на Toyota в домашната си надпревара най-вече поради това, че постоянно се опитваше да намери правилните настройки.

„Знаем какво трябва да се направи, но просто трябва да започнем да го правим – обясни Танак на стоп финала на пауър етапа. – Имаме потенциал. Като цяло края на ралито бе много предизвикателен за нас. В предходната отсечка изгубихме задните спирачки. Условията тук са доста сложни и липсата на спирачки бе най-малкият ни проблем.

Ситуацията с От Танак напълно отговаря и на тази на Тиери Ньовил. Белгиеца завърши рали „Естония“ на четвъртата позиция изпитвайки абсолютно същите затруднения като своя естонски съотборник. В последния етап Ньовил дори имаше подобен на Танак от по-рано проблем със запотено стъкло.

Челната петица се затваря от един доволен Такамото Катцута. Японеца успя най-накрая да достигне до финала на рали „Естония“ след четири неуспешни опита. За умерен резултат може да счетем и шестата позиция на Есапека Лапи. Финландеца имаше потенциала да се бори за победата, но уви малшанс със спукана гума още в самото начало на уикенда го извади от битката. Той все пак успя да прескочи Адриен Формо в последния етап записвайки с цели 20,1 секунди по-добро време от французина.

Извън Rally1 категорията битката в WRC2 бе повече от интересна. До последно Темо Сунинен имаше възможността да изпревари лидера Андреас Микелсен, след като разликата между двамата бе от 3,2 секунди. В пауър етапа обаче Сунинен получи повреда в двигателя на своя Hyundai N i20 Rally2 и за съжаление пропусна своята възможност.

Следващия кръг от световния рали шампионат е домашното за Кале Рованпера и Toyota Gazoo Racing рали „Финландия“. Високоскоростната макадамова фиеста ще се проведе в дните 4-7 август.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]