Кале Рованпера и Йоне Халтунен са новите световни рали шампиони!

Финландското „дете чудо“ Кале Рованпера влиза в книгата на рекордите на световния рали шампионат, като най-младия световен рали шампион в история. Той подобрява рекорд постигнат от самия Колин Макрей, който постига своята световна титла на 27 годишна възраст.

На 22 годишния пилот на Toyota Gazoo Racing стартира последния неделен ден от рали „Нова Зеландия“ с целта да запише със седем точки повече от своя преследвач в битката за титлата От Танак. В пауър етапа Кале успя да подобри времето на Танак с 0,6 секунди прибавяйки 5-те бонус точки към своя актив, които се увеличава значително благодарение и на победата в надпреварата.

В едва третия си сезон в топ категорията на WRC Кале Ровапера доказа това което знаеше всеки следящ отблизо световния рали шампионат, а именно че един ден той ще вземе световната титла.

Сезон 2022 не започна по добър начин за финландеца, но победите в Швеция, Хърватска и Португалия му дадоха нужната увереност. Двете победи в Кения и Естония го изпратиха на светлинни години пред своите конкуренти, които можеха да променят ситуацията, ако от Hyundai бяха заложили на отборни заповеди в Гърция, които щяха да задържат в битката поне за още един кръг От Танак.

Това е доста голямо облекчение след толкова добър сезон и най-накрая сме тук – коментира световния рали шампион за 2022 година. – Трябваше да изчакаме малко с постигането на този резултат, след като не се справихме добре в някои от ралитата, но отборът вярваше в нас и ние не го разочаровахме. Те построиха тази ракета и ни подкрепяха през цялото време.“

Тим шефа на Toyota Gazoo Racing Яри-Мати Латвала също бе изключително емоционален в своите изказвания, след края на рали „Нова Зеландия“.

Иска ми се да се разплача от радост, но не мога да го направя точно тук в момента пред вас. Това което направи Кале е от изключителна важност. Първо на 22 години да се превърнеш в световен шампион е нещо невероятно. Междувременно след 20 години световната титла отново се връща във Финландия. Много съм благодарен на Кале, той определено е супер герой„, обясни Яри-Мати Латвала.

Завършилия на второ място в рали „Нова Зеландия“ Себастиен Ожие определено подпомогна Toyota Gazoo Racing за да спечели още повече точки в титлата при производителите. В края на пауър етапа той пожела късмет на Кале и заяви, че в момента наблюдаваме пренаписването на историята в световния рали шампионат.

От Танак, който е трети в новозеландското рали и е най-близкия преследвач на Кале в битката за титлата също отдаде своя респект към младия финландец.

Уикенда ни премина далеч от добре, но въпреки това Кале и Тойота бяха много силни и победиха всички честно и почтено“, коментира Танак.

Тиери Ньовил и Оливър Солберг затварят челната петица, бивайки последните пилоти с Rally1 автомобили в топ десет.

Победител в WRC2 е Хейдън Падън, който бе недостижим през целия уикенд побеждавайки Каетан Каетанович а аванс от почти две минути.

До края на сезона остават още два кръга, които ще са изцяло на асфалт. Първия от тях рали „Испания“ ще се проведе в дните 20-23 октомври.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]