Кале Рованпера извоюва челната позиция в рали Сафари

Снимки: RedBull Content Pool

Кале Рованпера и Йоне Халтунен са лидерите след края на днешния петъчен ден от рали „Сафари“. Двамата започнаха надпреварата намирайки се на 11-та позиция, след като спукаха гума в суперспециалнит етап в четвъртък. Днес те успяха да се намесят в битката за челото, която се превърна в един филм на ужасите за някои от екипажите.

Както и се очакваше условията бяха изключително предизвикателни. Дебелия слой феш-феш допринесе за сериозни проблеми за почти всички екипажи, които имаха проблеми от всякакъв тип.

Миналогодишния победител Себастиен Ожие започна деня като лидер, но преди обедния сервиз той бе изпреварен от Елфин Еванс. За съжаление на уелсеца обаче следобедните минавания не бяха много снизходителни към гумите му и той изостана в класирането връщайки първата позиция на своя съотборник.

Междувременно Рованпера успя да намери правилния ритъм и подход към предизвикателството наречено рали „Сафари“ и записа още една етапна победа в последния етап за деня. Именно в последната отсечка Кедонг лидера Ожие спука гума и трябваше да спре да я смени, което му коства почти две минути и половина.

Така младия финландец завърши днешния ден с аванс от цели 22,4 секунди пред Елфин Еванс.

Мисля, че свършихме добра работа. Планът ни бе да бъдем бързи, но да караме на сигурно. Намираме се в добра позиция, но утре предизвикателството продължава. Не съм виждал никога нещо подобно. Миналата година не имахме толкова много секции с мек пясък и затова всичко ново за мен„, коментира лидера в шампионата Кале Рованпера.

Въпреки, че е на 22,4 секунди зад Рованпера Еванс е и най-близкия съперник на финландеца. Той не успя да прецени кога и къде трябва да натиска днес, като заедно с това може да прибавим и малшанса с гумите.

На трето място на едва 2,9 секунди зад Еванс се намира От Танак, който за сега проваля възможността на Toyota Gazoo Racing да качи три автомобила на подиума.

Естонеца започна днешния ден с повреда в скоростния лост, което му коства изключително много време. Все пак той успя да използва един ключ за да замени лоста успявайки да се пребори с проблема.

Такамото Катцута изпадна от втора на четвърта позиция след края на последния етап за деня. Именно в този етап японеца трябваше да намали своето темпо, след като застигна Крейг Брийн, който трябваше да отпадне след повреда в окачването на своята Puma. Все пак неговото изоставане спрямо Танак е от 1,3 секунди и шансовете му да се върне на подиума са още големи.

Намиращият се на втора позиция в шампионата Тиери Ньовил имаше сериозни проблеми със своя автомобил. При сутрешните минавания неговия i20 Coupe Rally1 изгуби мощност и бе принуден да кара с не повече от 90 км/ч. Следобед нямаше как да избие толкова много загубено време и в крайна сметка завърши деня на пета позиция с изоставане от почти минута зад челото.

Благодарение на спуканата гума Ожие изпадна на шеста позиция изоставайки с почти две минути зад челото. Оливър Солберг завърши седми следван от лидера в WRC2 Каетан Каетанович. Крейг Брийн е девети въпреки 10 минутното наказание което получи поради незавършване на последния етап. Американеца Шон Джонсън затваря челната десетка със своя Citroen C3 Rally2.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]