Кале Рованпера е петъчния лидер в рали Естония

Kalle Rovanpera
Снимки: RedBullContentPull

Кале Рованпера и Йоне Халтунен са лидерите след края на първия ден от рали „Естония“. Двамата спечелиха шест от осемте специални етапа оглавявайки класирането.

Двадесетгодишния финландец, който в момента живее в Естония, завърши днешния ден с аванс от 8,5 секунди пред Крейг Брийн. И двамата пилоти се опитват да запишат първата си победа в кръг от световния рали шампионат, докато доста по-опитните Тиери Ньовил и Себастиен Ожие се намират на повече от минута зад тях.

„Малка е – разликата е виртуално никаква – разяснява Кале Рованпера. – Крейг записа едни доста добри времена през целия ден и утре битката ще продължи да бъде доста тежка.“

Фаворита за победата От Танак започня деня с доста силна атака. Той спечели първата отсечка, но малко по-късно в следващия етап спука гума, което го прати на седмото място в генералното класиране. ситуацията за естонеца се влоши допълнително, след като в следващия етап той спука цели две гуми.

„Минах широко през завоя и в общи линии излетях в нивата, където междувременно спуках и двете гуми. Преди това имах още две спукани гуми и нямахме допълнителни резервни, като така просто нямаше как да продължим“, коментира Танак.

Тиери Ньовил и Себастиен Ожие бяха далеч от лидерите, като битката между тях бе основно за третото място. Ньовил изгуби значително време спуквайки гума, докато Ожие изпитваше затруднения заради стартовата си позиция. Двамата си размениха позициите, докато Ньовил не излезе на 6 секунди пред Ожие в последния етап за деня.

Елфин Еванс на два пъти пропусна разклон. Той така и не успя да навакса изоставането си завършвайки първия ден от рали „Естония“ с изоставане от 15,7 секунди зад съотборникът си Себастиен Ожие и с аванс от почти две минути пред завършилия на шесто място Теемо Сунинен. Спукана задна лява гума и подозрение за проблеми с водната помпа на Fiesta WRC допълнително забавиха финландеца.

Такамото Катцута за съжаление отпада, след като Дан Барит получи травма в гръбначния стълб след преминаване през един от скоците. Гас Грийнсмит също не успя да достигне до финала на петъчния ден поради проблеми с неговата Fiesta WRC.

Съботните етапи стартират от 08:06 ч. българско време като общата дължина на специалните етапи за деня е 132 километра.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]