Кале Рованпера все по-близо до титлата след победа в рали Сафари

Снимки: Toyota Gazoo Racing, Red Bull Content Pool

Кале Рованпера и Йоне Халтунен спечелиха изключително тежкото рали „Сафари“ приближавайки се все по-близо до титлата в световния рали шампионат.

21 годишния пилот на Toyota Gazoo Racing записа своята четвърта победа през този сезон, а японския тим записа исторически резултат благодарение на това, че техните автомобили окупираха челната четворка.

Чувствам се добре – коментира Кале, който днес увеличи аванса си от 40,3 на 52,8 секунди. – Това определено бе най-тежкото рали в което съм участвал и за да бъда честен трябва да благодаря изцяло на отбора за този резултат. Да завършим и с четирите коли по този начин определено доказва, че ние имаме най-силния и най-бърз автомобил.

Благодарение на победата в рали „Сафари“ аванса на Кале е увеличен на 65 точки с оставащи седем кръга до края на сезона, докато аванса на Toyota Gazoo Racing е от 62 точки в класирането при производителите.

Уелсецът Елфин Еванс успя да обърне лошия си късмет от рали „Сардиния“ и почти без проблеми успя да достигне до финала днес. В СЕ10 той спука гума, а по-късно пръскалките на неговите чистачки не работеха. Все пак Еванс завърши на второ място в „Сафари“ с аванс от 49,9 секунди пред Такамото Катцута, който за втора поредна година се качва на подиума в Кения. Днес той имаше тежката задача да следи изкъсо своя съотборник и осемкратен световен шампион Себастиен Ожие, който достигна до финала днес на четвърта позиция с изоставане от 27,6 секунди зад Катцута.

Уикендът за Ожие определено не премина по начина по който се разви през миналата година. В петък имаше проблеми с гумите, докато в събота неговия двигател се напълни с пясък и той допълнително започна да изостава. Дългоочакваният двубой между двамата себовце така и не се случи, след като деветкратния световен шампион Себастиен Льоб отпадна след проблеми с двигателя на своята Puma още в петък.

Челната петица се затваря от Тиери Ньовил, който завърши състезанието с изоставане от почти единадесет минути зад челото. Десет от тези минути белгиеца получи, след като отпадна вчера след удар в дърво и не успя да завърши последния етап за деня.

Рали „Сафари“ определено е поредното рали което от Hyundai Motorsport ще искат да забравят. От Танак така и не достигна до финала, след като отпадна на два пъти. В събота имаше проблеми със задвижващата система, а днес хидравликата на неговия i20 Rally1 отказа. Въпреки проблемите си Ньовил продължава да е втори в шампионата, докато Танак е трети, но с всяко едно изминало рали Кале Рованпера натрупва все повече точки аванс.

Крейг Брийн в крайна сметка се оказа най-добре представилият се пилот на Ford M-Sport благодарение на своята шеста позиция. Ирландеца днес имаше проблеми с окачването, но като цяло резултатът му е добър имайки предвид, че това бе едва първото му участие в „Сафари“.

Именно позицията на Оливър Солберг Брийн наследи днес. Младия пилот на Hyundai Motorsport затъна в мекия пясък изгубвайки изключително много време в опит да изчисти прахоляка от въздушния филтър на двигателя на своя автомобил. Все пак успя да се извади от ситуацията, но по-късно получи повреда в двигателя и изпадна на десетата позиция.

Частният пилот на Ford M-Sport Йордан Сердеридис завърши на седма позиция, следван от Себастиен Льоб и победителя в WRC2 Каетан Каетанович.

Следващия кръг от световния рали шампионат е високоскоростното рали „Естония“ (14-17 юли) с което сезон 2022 ще бъде преполовен.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3253 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]