Кале Рованпера води в класирането на рали Португалия след един драматичен петъчен ден

Кале Рованпера и Йоне Халтунен завършиха един изключително тежък първия ден от рали „Португалия“. Дуото на Toyota Gazoo Racing води в генералното класиране с аванс от 10,7 секунди пред Дани Сордо/Кандидо Карера. На трето място се намират Тиери Ньовил/Мартейн Видаеге, които изостават с 26 секунди зад лидерите.

Деня започна с една интригуваща битка за първото място, която се превърна в „кървава баня“ с наближаването на края му. Многото прах и големите камъни на португалското рали за пореден път си казаха тежката дума. Цели три пилота успяха да се изкачат на първото място, но единствено Рованпера успя да запази позицията в края на деня след едно повече от прецизно каране успявайки да спечели три от осемте специални етапа.

Въпреки че деня на Кале започна с един недозавиващ автомобил той успя да прескочи временния лидер Сордо, който от своя страна наследи позицията от От Танак. Естонеца задаваше темпото в надпреварата докато не спука гума при второто минаване през Lousã (12,03 км). Това го изпрати на далечната седма позиция с оставащи още четири специални етапа до края на деня.

Деня се разви много добре – коментира Рованпера, който също така се възползва и от грешка на Сордо за да добави допълнително време към аванса си. – Трябваше да чистим доста, но въпреки това всичко мина добре. Бяхме бързи, но в същото време успяхме да запазим гумите и колата.

Намиращия се на третата позиция Тиери Ньовил така и не успяваше да отговаря на темпото на борещите се за първата позиция. Въпреки това той бе замесен в една изключително интересна битка с Есапека Лапи и Пиер-Люис Лубе, които си размениха позициите на два пъти в последните два етапа за деня. В крайна сметка Ньовил завърши с аванс от 0,9 секунди пред Лубе, докато Лапи е на едва 0,4 секунди зад французина намирайки се на петата позиция в генералното класиране. Пилотът на Ford M-Sport днес преживя меко казано „луд“ ден.

След като спечели първата отсечка за деня той за малко да отпадне от надпреварата едва в третия етап поради това, че автомобилът му започна да пуши. Двамата с Николас Жилсул спряха малко след стоп финала с пожарогасители в ръка опитвайки се да овладеят ситуацията. Малко по-късно се оказа, че нагорещената изпускателна система на Puma Rally1 е причинила малкия пожар.

Колата се запали един километър преди финала на етапа. Определено нямаме късмет тази година„, коментира Лубе.

На шеста позиция в генералното класиране днес завърши От Танак, който е и последния пилот в генералното класиране зад волана на Rally1 автомобил.

Най-големия губещ днес бе Елфин Еванс. Лидера в шампионата освен, че бе в ролята на чистач по-късно претърпя и инцидент със своя Yaris Rally1 в предпоследната отсечка за деня. За щастие той и Скот Мартин са невредими, но най-вероятно няма да могат да стартира по системата rally2 утре.

Неговия съотборник Такамото Катцута от своя страна получи повреда в алтернатора на своя автомобил и също бе принуден да отпадне.

Оливър Солберг води в WRC2 след игра на „Сървайвър“

Оливър Солберг е лидера в WRC2 с аванс от почти минута пред своя съотборник Гас Грийнсмит. Шведът наследи първата позиция след като временния лидер Адриен Формо бе принуден да спре в етапа Góis 1 за да смени гума. По-късно Темо Сунинен, който също бе сред фаворитите за победата, също спука гума и трябваше да я смени в етапа.

Деня бе много добър, но и много труден – коментира Солберг. – Етапите са много тежки с много камъни. Имахме чист ден, бърз и без проблеми.

Победителя от рали „Мексико“ Гас Грийсмит има аванс от 10 секунди спрямо третия Йоан Росел, който от своя страна получи наказание от 40 секунди поради закъснение за часова контрола.

Колелото бе изключително потрошено. Не знам как стана, може би етапа бе прекалено тежък. Това обаче е може би първия ми техническо проблем от една година насам и не мисля, че има проблем„, коментира причината за забавянето си Росел.

Андреас Микелсен, който прави своето завръщане в WRC2, се намира на четвърта позиция и също спука гума днес. Зад него се намира Марко Булачиа, докато Сунинен е на шесто място.

Крис Мийк, който се състезава за Hyundai Portugal получи повреда в единия от амортисьорите на своя автомобил и трябваше да отпадне.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3295 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]