Кале Ровампера заменя М-Спорт за Шкода през сезон 2018

Седемнадесет годишният Кале Ровампера бе потвърден, като най-младият заводски пилот в WRC, който ще участва за отборът на Шкода в WRC2 категорията през сезон 2018.

Пилотите на Шкода сформират най-младият отбор през следващият сезон с  21 годишните Оле Кристиян Вейби и Юсо Нордгрен, които също подписаха с Шкода.

Тазгодишният шампион в WRC2 Понтус Тидеман също продължава с Шкода, като паралелно с това той е включен в програмата за развитие на Поло R5 на Фолксваген. Дългогодишният пилот на чешкият тим Ян Копецки също ще продължи да кара за отбора.

„Щастливи сме, че задържахме Понтус и Ян в отбора – коментира Михаел Храбанек. – Нашите нови млади пилоти Оле Кристиян Вейби и Юсо Нордгрен вече доказаха талантът си. Един също толкова доказан талант в лицето на Кален Ровампера се присъединява в отборът ни.“

Ровампера трябваше да избира между Шкода и М-Спорт за своят сезон 2018, като първоначално везните бяха наклонени към отборът на Малкълм Уилсън.

По време на официалната пресконференция на Шкода изпълнителният директор на компаният Берхард Майнер също подчерта, че рали бъдещето на чешкият производител е подсигурено.

„2017 бе най-успешната за Шкода в спортен и бизнес аспект – заяви Майнер. – Това е огромен успех за нашият тим, с който се гордее цялата компания. Моторните спортове са част от нашето ДНК от 116 години. Определено ще продължим с тази традиция и за в бъдеще.“

Освен титлата в WRC2 за Понтус Тидеман и отбора, през сезон 2017 чехите взеха титлата в Азия-Пасифик шампионата с Гаурав Жил и поредната чешка национална титла с Ян Копецки. Освен титлата на Копецки, цели тринадесет титли през този сезон са били взети зад волана на Шкода R5, което я прави един от най-успешните автомобили през тази година.

През следващият сезон очакванията са чехите да продължат в WRC2 и APRC, като има и сериозни твърдения, че те ще се завърнат и в ERC догодина.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]