Календар 2020 на WRC най-вероятно ще се сдобие с нови кръгове

Според информация от американската медия „ДиртФиш“ през следващата седмица световният съвет на ФИА ще се събере за да вземе решение относно календар 2020 на световния рали шампионат.

Това което твърди медията е, че на тази среща ще бъде решено добавянето на състезания извън настоящия календар на шампионата намиращи  се в Европа. Самите ФИА и промоутъра на шампионата заявиха, че искат сезон 2020 да бъде от поне седем кръга за да може съвсем честно да бъдат излъчени шампионите при екипажите и отборите.

С оглед настоящата ситуация с турския, германския и японски кръгове желанието на ФИА и промотъра за седем кръга най-вероятно ще се спази. По информация от източникът ни седмият кръг най-вероятно ще бъде рали „Италия“, като надпреварата ще заеме вече свободните дати на рали „Уелс“ през октомври.

Други потенциални нови кръгове в календар 2020 са рали „Кипър“ и рали „Ипр“, състезания с възможност за приемане на шампионата.

„В момента се оглеждаме за всякакви варианти – коментира Оливие Сиесла, мениджър на промотъра на шампионата пред „ДиртФиш“. – Преценяме, кои са свободните уикенда, колко време би ни отнело да преминем от локация на локация. Логистиката е един доста лимитиращ фактор в нашия шампионат именно затова ние се оглеждаме за състезания в Европа.

„Безопасността остава основен приоритет, което стеснява нашите опции. Ако премахнем логистичният аспект стигаме до точката в която е може би по-добре да се насочим към континентална Европа вместо да пътуваме до някои остров. Това допълнително стеснява кръга до едва четири или пет ралита на континента.

„Относно изборът ни, към календара може да добавим състезания с опит в ERC или напревари, които са се свързвали с нас и биват поставени под мониторинг. В момента вече разполагаме с няколко състезания, които сме идентифицирали и вече сме в преговори с тях за да видим, кои ще могат да реагират възможно най-бързо.“

Срещата на световния съвет на ФИА се очаква да бъде свикана в края на следващата седмица.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2894 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]