Календар 2020 вече е официален, Япония, Кения и Нова Зеландия се завръщат

Днес стана ясен и официалният календар за световният рали шампионат за следващият сезон. След изключително много догатки, статии и чуденки промоутъра публикува 14-те кръга за сезон 2020.

След основните промени и завръщането на рали „Япония“ в календара, след десет годишно отсъствие, като така се обявява и дългоочакваното присъствие на WRC в Азия. Състезанието се очаква да бъде проведено на 19-22 Ноември, като финален кръг и за разлика от предишните си издания ще бъде изцяло на асфалт.

„Рали Япония ще бъде една от най-популярните новости в тазгодишният календар – коментира Оливие Циесла, шеф на промоутъра на шампионата. – Интересът към състезанието е огромен, като над 50 хиляди души зрители присътваха още в предварителното състезание.“

Освен че, ще бъде на асфалт японското рали ще промени и своят център премествайки се от Хокайдо към Нагиона, един от основните и най-големи острови в Япония.

Ако на феновете на шампионата завръщането на Япония им се струва достатъчно интересно, то добавянето на рали „Кения“ ще ги изстреля до небесата. Легендарното състезание успя да получи своята виза и разрешене, след изключително много стриктна програма за удобряване, като на моменти се чуваха слухове за това че, надпреварата няма да успее да премине високите стандарти на ФИА. За разлика от едно време, африканското рали ще се проведе на затворени макадамови етапи и ще бъде осмият кръг от шампионата.

За щастие на кивитата рали „Нова Зеландия“ най-накрая проби своят път към WRC след седем годишна пауза. Изключително красивата страна отново ще заеме мястото на рали „Австралия“, което няма да бъде част от календара през 2020.

Също част от календара и за огромно съжаление няма да бъдат испанския и френски кръгове, които бяха една неразделна част от WRC през последните години.

Дурги интересни промени са обединяването на южноамериканските състезания, които ще бъдат проведени последователно, стартирайки с рали „Мексико“, следвани от Чили и Аржентина.

Слуховете за отпадането на рали „Турция“ се оказаха неверни, и южната ни съседка и през следващият сезон ще бъде част от WRC.

В заключение, промоутъра и ФИА са подготвили един от най-разнородните календари, но за сметка на асфалтовите надпревари, които през сезон 2020 ще са само две, като изключим рали „Монте Карло“.

КръгРалиДати
1.Монте-Карло23 – 26 Януари
2.Швеция13 – 16 Февруари
3.Мексико12 – 15 Март
4.Чили16 – 19 Април
5.Аржентина30 Април – 3 Май
6.Португалия21 – 24 Май
7.Италия4 – 7 Юни
8.Кения16 – 19 Юли
9.Финландия6 – 9 Август
10.Нова Зеландия3 – 6 Септември
11.Турция24 – 27 Септември
12.Германия15 – 18 Октомври
13.Великобритания29 Октомври – 1 Ноември
14.Япония19 – 22 Ноември

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3315 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]