Как ще се развие WRC през сезон 2022?

Хибридно задвижван автомобил, 100% чисто от фосили гориво и свобода в изграждането на шаситата са част от ключовите промени, които предстои да видим на бял свят през следващия сезон. Според самия промоутър на световния рали шампионат това е най-голямата иновация от почти половин век насам.

Екипът промотиращ WRC официално разкри по какъв начин ще се развие новата хибридна ера, която вече е на крачка от това да се случи.

Хибридната система

Всички отбори направиха взаимно споразумение, за желанието си да въведат хибридната технология в своите рали автомобили. Така те избраха базираната в Германия компания Compact Dynamics, която да ги снабди с нужното за създаването на бъдещите Rally1 автомобили.

С тегло от 84 килограма хибридната система на Compact Dynamics представлява моторен генератор (MGU), система за контрол и батерия от Kreisel Electric комбинирани в една единствена обвивка, която има спосбността да предоставя максималната си мощност за отрицателно бързо време. Самата сглобка се състои от 3,9 кВтч/kWh батерия свързана към MGU генератора развиващи 100 киловата (134 конски сили) и 180 н.м. въртящ момент при ускорение.

При спиране и инерция системата ще самозарежда изразходваната енергия и ще я съхранява в батерията. При нужда самата батерия може да се зарежда и чрез стандартен кабел използван в съвременните плъгин хибридни автомобили. От 20 до 80 процента системата може да се зареди за 20 минути при зареждането и по този начин.

Самия мотор генератор, който развива до 12 хиляди оборота в минута, батерията която достига до 750 волта и електрониката са побрани и запечатани в изключително здрава карбонова обвивка която е създадена да издържи на удар до 70 пъти силата на гравитацията.

Системата също така е и свързана с таблото на автомобилите, като при проблем с нея специален светлинен индикатор започва да светва в червено. Автомобилите ще разполагат със система която неутрализира хибридните елементи в случай на повреда и ще могат да продължат да се движат със състезателна скорост и без наличието на хибридната система.

Предоставената мощност от мотор генератора ще се използва заедно с тази от добре познатият ни 1,6 литров турбиниран двигател. Двигателя (ICE), който е същия използван и в момента от WRC автомобилите, развива мощност от 380 конски сили като връзката на хибридната система е директна със задвижването давайки възможността и на двата генератора на мощност да работят в синхрон.

Използването на хибридния модул ще заложено в системата на двигателя (ECU) и пилотите няма да могат сами да я контролират по свое усмотрение. Отборите ще разполагат с различни стратегии и карти за използване на допълнителната електрическа мощност за всеки отделен специален етап чрез специален софтуер.

Самата хибридна система има три основни режима на работа:

Изцяло електрически режим

В този режим новите рали автомобили разполагат с до 20 километра пробег разчитайки изцяло на електричеството за да бъдат задвижвани. Нощността е ограничена до 50 процента с цел запазване живота на батерията. Този режим ще е наличен за екипажите в преходите по тяхно усмотрение. В допълнение на пътната книга на всяко едно рали ще има места със задължително минаване в този режим. Такова място е например сервизния парк.

Режим на стартиране

На старта на всеки специален етап цялата мощност от системата ще бъде налична, като енергия от 1000 килоджаула ще подпомогне двигателя за първите 10 секунди след старта или докато пилота не отпусне газта или натисне спирачката.

Режим в специален етап

По време на преминаване през специален етап отборите и пилотите ще имат възможността да създадат до три „карти“ за това как ще решат да използват хибридната система. Тези карти са базирани само върху подаването на газ и спирането от страна на пилота. Така всеки пилот индивидуално може да модифицира как точно би искал да получава допълнителната мощност и как точно батерията да бъде зареждана (регенерирана) по време на специалните етапи. За да могат пилотите да използват отново допълнителната мощност те ще трябва да са регенерирали напълно системата и да я използват чрез газта базирайки се на избраната карта.

Пилотите могат да подготвят и до три карти за това как ще се регенерира системата. Така им се дава възможността дори да я използва едновременно със спирачната сила идваща от двигателя с вътрешно горене.

Нов тип гориво

С идването на хибридната ера WRC автомобилите ще разполагат и с изцяло нов тип състезателно гориво създадено от P1 Racing Fuels. Био състезателното горивото се изработва от биологичен отпадък като например този идващ от земеделието и комбинирайки водород с въздух (H20 – вода) в своята структура.

Увеличена безопасност

За да увеличат безопасността на екипажите новите автомобили ще разполагат с изцяло различен дизайн на ролкейджа. Този дизайн е специално създаден от ФИА базирайки се на железни тръби, като в зависимост от купето всеки един негов елемент може да бъде модифициран за да отговаря на мащаба му. От ФИА са провели различни краш тестове благодарение на които са успели да редуцират значително щетите по купето при например странични удари. Новата клетка може да абсорбира 115 процента по-добре енергията при обръщане през таван и 70 процента по-добре при челен удар.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]