Как ще работи хибридната система на WRC автомобилите?

Снимки: M-Sport, Toyota Gazoo Racing

В навечерието на старта сезон 2022 на световния рали шампионат е добре да се запознаем с начина по който трябва да работи заветната хибридна система. Разбира се в следващите редове няма как да отговорим на въпроса, кой отбор се е справил най-добре с въвеждането на тази технология, но определено може да ви разкрием как би трябвало да работи тя.

Както знаете всички автомобили ще бъдат оборудвани с хибридна система произведена от Compact Dynamics добавяща 100 kW към мощността на автомобила, превръщайки настоящата Rally1 хомологация може би най-мощната в историята на шампионата.

Първоначалните слухове за това как ще се използва допълнителна мощност от хибридната система бяха, че тя ще се използва само за няколко секунди за определена секция от специалните етапи.

Тази информация бе опровергана от техническия директор на Toyota Gazoo Racing Том Фаулър.

„Използването на допълнителната мощност няма да се базира на време, а на начин за използване на енергията зададен от ФИА – разяснява Фаулър. – При спиране е нужно да регенерираме определено количество енергия, която да може да се използва при следващото ускорение което ще варира спрямо дължината на етапа.

„Заряда който използваш трябва да е с такова количество, че ако бъде използван във всяка секция на специалния етап на финала, той трябва да със същото количество с което си стартирал. Стратегията за използването се базира изцяло на наличния заряд. Стартираш с изцяло заредена батерия, регенерираш част от заряда, използваш го и целия процес се повтаря. Ако използваш повече енергия от колкото си регенерирал ще достигнеш финала без заряд.“

От промоутъра са заявили, че зрителите ще могат да виждат в реално време как и кога се използва и регенерира хибридния заряд. Но как точно пилотите ще използват тази допълнителна мощност?

По думите на Фаулър излиза, че системата ще работи през цялото време и при всяко спиране регенериращия процес ще работи, като съответно и допълнителната мощност ще идва при натискането на педала на газта.

Малко повече светлина по въпроса дава Ричард Миленер, шеф на отбора на M-Sport.

„Това не е бутон – разяснява Миленер. – Разбира се пилота ще има помощ или ще разполага с възможността сам да решава кога да използва хибридната система, но това ще се случва на малки порции през етапа. Допълнителната мощност трудно ще се забележи отвън кога се използва, защото тя се използва през цялото време.“

Фаулър разяснява, че автомобилите ще имат три различни настройки за това как ще се използва мощността.

„С картите на двигателя колата ще има три различни опции за начина по който ще се използва допълнителната мощност – допълва техническия директор на Toyota Gazoo Racing. – Например може да има карта за лед, хлъзгав макадам, тежък макадам или асфалт. Следователно въртящия момент идващ от електромотора ще бъде готов за използване чрез педала на газта.

„Пилотите нямат право да имат специални бутони за активиране на допълнителната мощност или индикация за това колко мощност може да използват, това ще бъде вградено в общия въртящ момент и ще работи едновременно с двигателя с вътрешно горене.

„Електромотора и двигателя с вътрешно горене работят заедно и ако не си заредил батерията, то при подаването на газта ще разчиташ само на двигателя.“

Как обаче ще се регенерира използваната мощност? Както написахме по-рано този процес ще се случва при използването на спирачките на автомобила.

„При нормално спиране ти ще регенерираш енергията. Ако във фаза на ускорение използваш допълнителната мощност и натиснеш педала на спирачката то ще изключи по подобие на круйз контрола на нормалните автомобили. Ситуацията е доста подобна“, коментира Фаулър.

Дали теорията разяснена от Ричард Миленер и Том Фаулър ще се приложи точно така и в реалността ще разберем на 20-ти януари със старта на рали „Монте Карло“.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]