Какво трябва да знаем за новия формат на ERC?

Европейския рали шампионат (ERC) вече чука на вратата. Първия кръг предстои през този уикенд с макадамовата португалска надпревара „Сиерас де Фафе“. Какви са основните промени които обаче ще видим през новия сезон в най-стария рали шампионат на света?

За пръв път в историята на ERC благодарение на промоутъра стоящ зад световния рали шампионат ще бъдем свидетели на 100% излъчване на живо на всички етапи от надпреварите през сезона. Феновете на шампионата ще могат да гледат на живо през целия уикенд случващото се по етапите в платформата WRC+.

Класовете в шампионата остават почти същите. ERC категорията е изцяло за Rally2 автомобили, ERC3 е за автомобили от Rally3 хомологацията на ФИА, докато в ERC4 ще вземат участие екипажи с автомобили от Rally4 и Rally5 хомологацията. От този сезон има и нова категория носеща името ERC4 Junior за пилоти под 27 годишна възраст с автомобили Rally4 и Rally5 и с гуми на Pirelli.

Прилагайки миналогодишната стратегия новия промоутър на европейския рали шампионат е създал и категорията ERC Open, която има за цел да обедини в едно автомобилите тип Rally2 Kit, RGT и старата група N4.

Своята кампания продължават от Toksport WRT с техния едномарков шампионат Clio Trophy, който през тази година ще се състои от пет кръга с Renault Clio Rally5.

Формата на надпреварите от календара на европейския рали шампионат е изцяло променен от добре познатата ни схема на състезателните уикенди. Състезанията ще се разпростират в четири дни. Първия ден и половина ще бъде само и единствено за опознаването на етапите. След това бива ред на тренировките и квалификационния етап, чрез който ще продължава да се избира стартовия ред за първия същински ден от надпреварите. След тренировките и квалификационния етап следва шейкдаун за финално уточнение на автомобилите.

В края на втория ден от графика обикновено ще се провежда церемонията по откриването или ще стартира първия етап от надпреварата. От сезон 2022 всички ралита от ERC ще завършват с пауър етап отговарящ на същата схема по която се организира и в WRC.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]