Какво решиха от ФИА за WRC и рали дисциплината за сезон 2024?

Hankook става официален производител на гуми на WRC

На вчерашната среща на ФИА в Баку, освен че бе инициирана работна група, която да предложи решения за развитието на WRC, бяха решени и редица промени, касаещи шампионата в по-краткосрочен план.

Едно от тези решения е обявяването на Hankook за официален производител на гуми на WRC, стартирайки от сезон 2025. Според ФИА, становището е взето след конкурс, стартиран още през юли, като федерацията е търсила конкретни критерии в бъдещия доставчик. Тези критерии са били свързани с цената на гумите, маркетинговия план, техническите качества и възможностите за поддръжка на наличности и доставка.

Ще бъде въведен нов точков формат

В съобщението си от ФИА, разкриха, че ще има нов начин на точкуване на екипажи и отбори в WRC. Към момента няма яснота точно как ще се случва разпределението, но идеята е тези промени да доведат до доста по-вълнуващи последни дни от състезателните уикенди. Повече информация по темата ще бъде официално публикувана по-късно през годината.

Екипажите с приоритет P2 ще имат право да използват помощни екипажи

Според промените от ФИА, ще разрешат използването на помощни екипажи в категории като WRC2, които към момента не разполагат с така наречения гравел крю, който да преминава през етапите. Заедно с това, ще бъде променен стартовият ред на екипажите участници в WRC в петъчния ден с цел избягване на допълнителни затруднения за състезателите с приоритет от тип P2.

Освен тези решения, касаещи основно WRC, рали комисията издаде пояснение към федерациите относно използването на втори пожарогасител в автомобила. Екипажът може да го предостави за използване извън автомобила, като същевременно техният екип е длъжен да им предостави заместител в следващия сервиз или парк ферме.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]