Какво решиха от ФИА за сезон 2022?

ФИА

Вчера от ФИА направиха своя ежегоден съвет в който освен, че се официализират календарите на различните шампионати се уточняват нови правила и изисквания стартиращи от началното на следващия сезон.

Едно от тези решения е намаляването на броя позволени двигатели в WRC от три на два за сезон 2022. От ФИА са определили и броя на позволените хибридни системи които ще са общо девет. Всеки отбор ще има разрешение да взима със себе си също и по един резервен хибриден модул за всеки кръг от календара.

От сезон 2022 всички екипажи участващи с хибридни рали автомобили ще бъдат задължени да носят със себе си специални гумени ръкавици които да използва при повреда с хибридната система. Всички Rally1 автомобили ще разполагат с обозначителен знак „HY“ разположен на предните врати на червен фон с цел да бъдат по-лесно разпознаваеми за феновете и маршалите по трасетата.

Промени са направени и при регулациите на новите хибридни автомобили. От началото на следващия сезон се увеличава минималното им тегло с 10 килограма, като според ФИА това е с цел намаляване на разходите.

Извън световния рали шампионат също са направени редица промени. Със старта на сезон 2022 организаторите на надпревари от цял свят ще имат правото да подготвят специално обособени зони за подгряване на гумите преди старта на всеки специален етап. Заедно с това от ФИА ще настояват организаторите да използват тракинг системи, които ще са задължителни от сезон 2023.

Европейския рали шампионат също ще претърпи промени инициирани от новия промоутър (настоящия на WRC) на шампионата. Последния етап от всяко едно състезание ще приюти добре познатата допълнителната точкова система от WRC „Power Stage“. Отделно от това участниците в ERC1, ERC3 и ERC4 ще бъдат задължени да използват избраните от ФИА доставчици на гуми.

С цел увеличаване на интересна от страна на производители и състезатели от ФИА увеличават размера на рестриктора на турбото на Rally3 автомобилите от 30 на 31 милиметра. Според тях така тези автомобили ще бъдат по-атрактивни и още се отдалечат още повече от Rally4.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]