Какво да очакваме от рали Сардиния ?

След триседмична пауза Световният рали шампионат се завръща в нашето полезрение. Отборите, участващи в перлата на рали дисциплината, през този уикенд ще се преместят в Италия и по-конкретно на остров Сардиния, за да бъдат част от шестия кръг от WRC.

Тазгодишното издание на рали „Сардиния“ ще бъде по-различно от всякога. По молба на ФИА италианското рали ще се проведе в един по-различен формат. Това ще бъде експеримент, с който от ФИА се надяват да променят структурата на състезателните уикенди през сезон 2025.

Надпреварата ще стартира в петък с шейкдаун от 09:01 часа българско време. Още в същия ден ще бъде стартът на първия специален етап Osilo – Tergu 1 (25,65 км), който започва в 15:33 часа българско време. До края на деня екипажите ще са преминали през още три специални етапа, като така петъчният маршрут ще бъде с дължина от общо 77,82 състезателни километра.

Съботният маршрут ще бъде най-тежкият от целия уикенд с 149 състезателни километра, разделени на осем етапа и без обеден сервиз. В неделя екипажите ще преминат през едва 39 състезателни километра, като ще преминат по два пъти през етапите Cala Flumini (12,55 км) и Sassari – Argenitera (7,10 км), който ще е и в ролята на пауър етап.

Общият брой на заявените екипажи е 85. Осем от тях са с Rally1 автомобили, докато в WRC2 са заявени цели 39 екипажа. Николай Грязин и Александър Александров за съжаление няма да участват за втори пореден път в класирането в WRC2 и ще се състезават само в RC2 и за генералното класиране в WRC. В JWRC своята заявка за участие са подали 17 екипажа, които ще са зад волана на Ford Fiesta Rally3.

В топ категорията Тиери Ньовил и Мартейн Видаге оглавяват класирането в шампионата с цели 24 точки пред Елфин Еванс и Скот Мартин. Белгийското дуо има записана само една победа до момента, но през останалото време успя да постигне достатъчно добри резултати, за да води в шампионата. Намиращите се зад тях Еванс и Мартин постоянно имаха проблеми с настройването на своя GR Yaris Rally1 и ако тези проблеми не бъдат разрешени, то най-вероятно те ще бъдат прескочени от намиращите се на едва седем точки зад тях От Танак и Мартин Ярвеоя.

„Успяхме да направим прогрес по отношение на усещането на колата в Португалия. Работим активно с отбора, за да разполагаме с подобрения за Сардиния, въпреки малкото време за тестване. Ралито е близо до рали „Португалия“ като характеристика и съм сигурен, че ще можем да обърнем нещата“, коментира Елфин Еванс.

Неговият преследвач в битката за титлата От Танак също не започна сезон 2024 по начина, по който му се искаше.

„В Португалия се справихме добре и разполагахме с добро темпо. Сардиния е доста предизвикателно рали най-вече поради ниското сцепление и високите температури. Ще се наложи да намерим достатъчно сцепление от самите настройки на окачването, за да не разчитаме напълно на сцеплението, идващо от гумите“, разясни От Танак.

Себастиен Ожие и Венсант Ланде може и да карат с частична програма, но двамата определено са сериозна заплаха във всяко състезание, в което вземат участие. Към момента френското дуо се счита за фаворит за победата, което ако се материализира, те ще запишат трети пореден триумф след победите в Хърватия и Португалия.

„Напоследък се справяме добре и се радваме на победите ни в Хърватия и Португалия. Бихме искали да продължим със същото темпо, затова нашата цел в Сардиния е именно същата. Мисля, че се намираме в добра позиция, за да постигнем този резултат. Наскоро проведохме тестове там и в Португалия видяхме, че колата се държи добре на по-песъчлив макадам като този в Сардиния“, разкри Себастиен Ожие, който определено знае как да спечели състезание като рали „Сардиния“.

В лагера на M-Sport Ford младата надежда Адриен Формо и навигаторът му Алекс Кориа определено могат да се радват на силен старт на сезона с добро представяне в Швеция и Кения. Към момента те се намират на четвърто място в битката за титлата, изоставайки с едва осем точки от третото място. Грегоар Мунстер и навигаторът му Люис Лука определено са в режим на обучение. Въпреки това ще им се наложи да покажат някакъв прогрес в следващите кръгове, ако искат да запазят мястото си в отбора.

Повече за тазгодишното издание на рали „Сардиния“ можете да научите от тук.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]