Какво да очакваме от рали Естония?

Снимки: Red Bull Content Pool

Световния рали шампионат се завръща след почти шест месечна пауза. Благодарение на усилията на промоутъра на шампионата, ФИА и организаторите в крайна сметка сезон 2020 ще продължи макара и след сериозен ремонт.

Ситуацията с COVID-19 буквално заличи голяма част от състезанията в календара принуждавайки промотура да промени стратегията организирайки възможно най-много кръгове в рамките на Европа. Именно затова рали „Естония“, едно състезание което блести с топ организация и първоначално не намери място в календара на WRC, пое щафетата от рали „Мексико“ на мястото на четвъртия кръг от календара.

Имайки в предвид характеристиката на състезанието, което се слави с бързи макадамови етапи, голяма част от отборите се възползваха максимално от „свободното“ си време за подготовка.

От Hyundai взеха участие в естонското рали “Ести“ където победител бе Ойт Танак, който затвърди своята позиция на фаворит и за победата в рали „Естония“. Така ако Танак подходи по възможно най-ефикасният за него начин, той може да се превърне в недостижима цел за другите пилоти. Факт, който видяхме само преди няколко дни в рали „Ести“.

Тиери Ньовил не се представи толкова впечатляващо, колкото Танак в „генералната репетиция“ преди рали „Естония“, но това му даде възможността да поработи върху намирането на повече скорост за предстоящия уикенд. Третият пилот Крейг Брийн има голям опит в рали „Естония“ и също може да добави допълнително пиперлив вкус в битката при челото.

„Завръщаме се в WRC, което го прави един специален момент – коментира Андреа Адамо шеф на отбора. – Както всички други и ние работихме през карантинният период върху подобряването на нашия автомобил. Сега дойде момента да разберем дали нашият труд си е заслужавал след рестарта на сезона.“

Отборът на Toyota ще се опита да продължи от там от където започна преди няколко месеца. За в момента японският тим води в класирането  с аванс от 21 точки при отборите а при пилотите Себастиен Ожие и Елфин Еванс са окупирали челото, докато младия Кале Рованпера е на четвърта позиция. Тримата дебютанти направиха повече от впечатляващо представяне.

„Хубаво е, че можем да караме отново – разяснява Томи Макинен. – Надяваме се да можем да се справим добре. Нашите пилоти не са чак толкова запознати с тези етапи, но въпреки това се надявам, че ще се справят подобаващо борейки се за местата в челото.“

Въпреки сериозните шансове на японският тим през този уикенд в рали „Ести“ те имаха нужда от една идея по-добра скорост. Ожие и Еванс не успяха да блеснат въпреки доброто си представяне за разлика от младия Рованперка, който се очаква да бъде за пореден път приятната изненада за лидерите.

M-Sport за пореден път не биват спрягани за фаворити с възможността да разбутат челото. Теемо Сунинен, Есапека Лапи и Гъс Грийнсмит определено не са смятани за фактор от злите езици на WRC. Това обаче не означава, че трябва да ги отпишем. В близкото минало бяхме свидетели на повече от впечатляващи карания от страна и на тримата им пилоти, като Сунинен на няколко пъти доказа своята скорост в ралита от типа на рали „Естония“ с бързи макадамови етапи.

За щастие на българските фенове рали „Естония“ ще може да се гледа и на живо по телевизия MaxSport2, която ще предаде на живо цели 5 специални етапа.

Повече информация за състезанието можете да намерите от тук.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3001 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]