Какво да очакваме от рали България?

Снимка: АСК Мегапорт

Днес е денят. Сезон 2021 стартира именно днес с церемония по откриването на 51-вото рали „България“ пред катедралата в гр. Варна.

През официалната арка се очаква да минат 33 екипажа от пет страни, превръщайки стартовия списък на състезанието в един от най-колоритните от последните няколко издания насам. Всички погледи ще са отправени към клас RC2, където са се заявили цели 11 екипажа.

Мирослав Ангелов и Георги Гаджев заявиха преди няколко дни, че тяхната цел ще бъде победата в рали „България“, като задачата им няма да бъде никак леста с присъствието на цели 7 R5 автомобила.

„Доволен съм много, че ще се конкурираме 7 автомобила R5. За пръв път от дълги години има толкова сериозно чуждестранно участие“, коментира Мирослав Ангелов. „Във вторник проверихме колата за кратко, остават ни само довършителни работи. Отиваме на състезанието с пълен избор от гуми, защото все още не е ясна стратегията за състезанието. Очакват се промени в атмосферните условия. Ще проверя лично и асфалта, защото разбрахме, че има участъци, където е разбит. Важно в събота ще е как ще изпратим колата от сервизния парк преди първата отсечка, защото следващият сервиз е чак в Шумен след четвъртата на обяд.“

Въпреки, че Ангелов ще бъде фокусиран основно върху конкуренцията си с R5 автомобили, то според тим шефът на MotorSport Academy Петър Гьошев не трябва да се подценяват и екипажите с Mitsubishi Evo IX.

„Отиваме за победа, Мирослав познава отсечките добре. Очакваме много силна конкуренция с Дан Гиртофан и също така силен отпор от двете коли Mitsubishi на Георги Василев и Мартин Сурилов, за които тази година има нови регулации и рестрикторът е увеличен на 36 мм. А отсечките около Шумен са много бързи и подходящи за тези автомобили“, поясни Петър Гьошев, шеф на MotorSport Academy.

Но в същност колко са големи шансовете на Ангелов/Гаджев да спечелят рали „България“? Те са реално доста големи. Разглеждайки резултатите на българския екипаж от рали „Ескишехир“, те всъщност бяха по-бързи от турските гости в тяхното асфалтово рали. Най-бързите южносъседски екипажи няма да вземат участие в родното ни рали през този уикенд, което увеличава шансовете на родното дуо спрямо турските им конкуренти.

От румънска страна за съжаление най-големите конкуренти на Ангелов/Гаджев Дан Гъртофан/Тудор Марза няма да вземат участие поради здравословни причини след изкаран COVID-19 за Гъртофан. Сътоветно и синът на румънския пилот Андрей също няма да вземе участие със своето Subaru Impreza. Така остават само два екипажа представители на северната ни съседка, като и двата нямат никакъв опит с родното ни рали.

В RC4 битката също ще бъде доста жестока. Победителя в рали „Ескишехир“ в клас RC4 Али Таркан (Ford Fiesta Rally4) ще се опита да вземе победата, въпреки нулевият си опит на варненската надпревара. Герго Дудас (Peugeot 208 R2) и Лазар Милованович (Opel Adam R2) ще се опитат да дадат отпор на нашенци. От наша страна в RC4 ще участват едни от най-силните ни екипажи, като впечатление прави дебютът на Даниел Попов и Ангел Башкехайов с Peugeot 208 Rally4. Това определено е едно ново предизвикателство за Попов, който ще се състезава за пръв път зад волана на Rally4 автомобил.

“Направихме тест преди рали „България“ миналата седмица. За съжаление трасето, на което карахме, не наподобява тези в ралито, но основната цел бе просто да се запознаем с автомобила. Новото 208 се управлява доста по-спокойно в сравнение със старата R2-ка. Турбо двигателят дава предимство в бавните завои, но от друга страна изисква да си много по-прецизен с газта в завои с по-ниско сцеплените заради по-големия въртящ момент”, сподели Дани Попов.

Времето

Атмосферните условия може да се окажат от ключово значение за победата в рали „България“ 2021. Причината за това е очакваните валежи през уикенда. Те за щастие няма да бъдат изключително сериозни, но ще бъдат достатъчни за да превърнат условията по етапите в „лигави“. Спред прогнозата може да очакваме евентуални валежи в събота следобед по шуменските етапи. По-рано през седмицата прогнозата бе почти сигурна, че и в неделя ще вали във Варна, но при днешната ни справка шансовете са едва 5% за дъжд. Едно е сигурно обаче, температурите през уикенда няма да надвишат 21° С.

Етапите

Отсечките и графика са индентични на тези от 2019-та. Екипажите ще стартират в събота с преминаване през СЕ1 Бялата вода от 08:38 ч., веднага след това те ще стартират в СЕ2 Девня от 09:16 ч. В 10:29 ч. е старта и на първия шуменски етап В.Великов, след който следва и класиката Лозево.

От 11:45 ч. е предвиден и обедният сервиз след, който ще следват вторите минавания през В.Великов и Лозево. В следобедният график са по две минавания през СЕ Новосел и СЕ Шумен. Последният етап за деня е СЕ11 Манастира, който ще стартира в 19:12 ч. Така общата състезателна дължина в първия ден от рали „България“ е от 105 километра.

В неделя екипажите ще стартират в класиката Аладжа Манастир от 09:30 ч. Веднага след това те ще стартират отново в същата отсечка преди да се отправят към обедният сервиз във Варна. Следобед, екипажите ще преминат по два пъти през СЕ Синдел, като за финал по традиция състезанието ще приключи със СЕ Варна от 14:55 ч. Резултати на живо ще могат да се следят от тук. График на етапите можете да намерите от тук, като организаторите ще затварят трасетата час и половина преди старта на първия състезателен автомобил.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]