Какво да очакваме от предстоящото планинско Шипка-Дамасцена 2017?

Въпросителните, които възникват в главите на всички преди това състезание са много. На първо място това е може би най-важното състезание провеждащо се в рамките на страната ни от 2012г. и IRC-Сливен, с оглед, това че едва ли някое от състезанията ни в рали шампионата ще имат „силата” да се борят за попадане в календарите на големите първенства.

Планинско Шипка-Дамасцена има реалните шансове за попадане в графата европейско състезание първо-заради добрата организация, която показаха през изминалата година домакините, второ силната реклама, към която се стремят, трето-силното участие на нашенците и не на последно място-прекрасната публика, с която разполагаме.

Всички тези фактори, колкото биха натежали в наша полза, толкова биха ни и навредили, ако ние феновете, пилотите, или който и да е от ръководните органи „объркат нещата”, така че нека направим всичко възможно за да докажем на г-н Душан и г-н Санлин (FIA), че заслужаваме да приемем това домакинство!


Отсносно състезанието, то може да бъде описано само с една дума-НЕПРЕДВИДИМО –със своите 48 заявени автомобила, от които поне 7 могат да си оспорват победата. Може би от първото издание на възобновеното планинско Валерий Великов през 2015г., не са се събирали толкова изравнени автомобили и пилоти, можещи да спорят за победата в генералното класиране.

Започвайки с един автомобил и един пилот, който противно на слуховете, че е продал своето легендарно Audi S1 Quattro, отново ще се появи на терена за радост на феновете – Николай Златков, продължавайки с шампионът на България в дисциплината за миналата година – Любомир Каменов, който ще направи дебютно състезание пред родна публика за тази година, като досега усилено рекламираше страната ни и състезанието в северната ни съседка.

Не по-маловажни са и разбира се тримата, които през тази година си оспорват титлата изключително ожесточено – инж. Христо Манолов, Илия Царски и Юлий Телийски – всички те с автомобили Митсубиши Лансър. Към голямата компания на тези имена ще се включат и шампионите ни от пистовото първество за миналата година Пламен Камбуров (Митсубиши Лансър) и дебютантът в планинските изкачвания Иван Влъчков (Хонда Сивик), като и двамата имат реалният шанс да оспорят победата в своите класове, на досегашните първенци.


Другата голяма тежест, която пада върху състезанието е тази, че до голяма степен шампионът за 2017г. в генералното класиране може да бъде определен именно тук. Преднината, която има натрупана само за няколко секунди Юлий Телийски след планинско Лясковец изглежда доста комфортна – 18 точки пред Илия Царски и 25 пред Христо Манолов. За двамата догонващи и оставащи само 2 (може би 3) старта до края на годината, нищо по-малко от победа няма да бъде квалифицирано като успех. Тук е и идеалното място да успеят да „свият” голяма част от преднината на Телийски, заради възможността на повече автомобили да попаднат между тях в общото класиране. Но за да се случи всичко това, първо Юлий трябва да бъде победен, което няма да е лесна задача!

Да си пожелаем едно хубаво състезание и нека се съобразяваме, с това което организаторите искат от нас, а то е много просто – да спазваме техните указания, защото всеки от нас иска да види догодина, болидите и автомобилите на най-добрите пилоти в Европа!

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2755 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]