Каетан Каетанович със секунда преднина след първите четири етапа от рали Азорски острови

AUTO - ERC AZORES RALLY 2016

Настоящите европейски шампиони Каетан Каетанович/Ярослав Баран (Ford Fiesta R5), поведоха в рали „Азроски  острови“ с актив от само една секунда пред Ралф Сирманцис/Артурс Симинис (Skoda Fabia R5) след четири специални етапа.

AUTO - ERC AZORES RALLY 2016Каетанович даде най-добро време в откриващия специален етап, но в SS2 той изпадна на трета позиция в генералното, след едно доста сериозно време от страна на местния пилот Рикардо Моура. Португалецът излезе на чело в класирането, но веднага в следващия етап Каетанович превърна своите 5.9 секунди изоставане в 5.5 секунди преднина излизайки отново на чело.

Условията на първите три етапа бяха сухи и сравнително добри, но средноатлантическия климат на острова изсипа доста силни валежи в последния супер специален етап за деня. Това доведе до най-добро време за Сирманцис, който разполагаше с гуми на Michelin. Каетанович и Моура, които карат с гуми на Pirelli, не успяха да отговорят на темпото на младия латвиец поради изключително бързо влошаващите се условия.

AUTO - ERC AZORES RALLY 2016

Липсата на опит в това рали за Алексей Люкянук и Алексей Арнаутов (Ford Fiesta R5), си каза своето. Руския екипаж счупи своето окачване, но за късмет успяха да го поправят. Това им донесе най-доброто време в SS3 и сравнително добро представяне в SS4, въпреки лекия удар в бариерата. Руското дуо завърши първия ден на трета позиция с пасив от 2.7 секунди зад Сирманцис/Симинис и с преднина от 6.8 секунди пред Моура/ Коста.

Петата позиция след края на деня е за Давид Ботка, който се наслади на едно от най-добрите си представяния зад волана на Citroen DS3 R5 до момента. Унгарецът даде второ най-добро време в последния етап, което му позволи да изскочи пред Антонин Туслак, като разликата между двамата е от само 0.4 секунди. Зад Туслак на 0.2 секунди е Фернандо Перес (Ford Fiesta R5), а зад Перес е Педро Мейрелес (Skoda Fabia R5) с пасив от 0.4 секунди. Така битката за петата позиция днес ще е доста жестока.

AUTO - ERC AZORES RALLY 2016

Деветата позиция е за Яао Барос, докато Луис Риего се изкачи от тринадесето място на десето, след добро време в последния етап. Риего е и първия пилот стартиращ по трасетата на рали „Азорски острови“, като влошаващите условия на етапите превърнаха неговата стартова позиция в най-добрата.

AUTO - ERC AZORES RALLY 2016Настоящия национален португалски рали шампион Хосе Педро Фонтес е единадесети с проблеми с двигателя на своя Citroen DS3 R5. Дванадесетата позиция е за Ярослав Орсак, който спука гума в първия етап и трябваше до края на деня да смесва гуми Michelin с гуми на Pirelli.
Лидер в ERC2 е Войтех Чучала (Subaru Impreza STI) с преднина от 50 секунди пред Рубен Родригес (Mitsubishi Lancer Evo IX). Трети е аржентинецът Хуан Карлос Алонсо, който изостава на 0.4 секунди от Родригес.

При JERC битката също е доста жестока. Лидер е Мариан Гриебел (Opel Adam R2), следван от Крис Инграм (Opel Adam R2) на 5.2 секунди. Трети е португалецът Диого Гаго (Peugeot 208 R5) на 2.3 секунди от Инграм.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]