Каетан Каетанович води, Мадс Остберг отпадна от рали Канарски Острови

AUTO - ERC ISLAS CANARIAS 2016

Настоящите шампиони Каетан Каетанович/Ярослав Баран са лидери в първия кръг от ЕРШ, след като Мадс Остберг/Ола Флоене отпаднаха близко до финала на последния етап за деня.

Правейки своят дебют в ERC, Остберг спечели първия откриващ етап SS2 Moya 1 (24,73 km) с по-малко от секунда. Така до обедния сервиз заедно с Ола Флоене успяха да изградят преднина от 9.3 секунди. Следобед обаче Каетанович бе изключително бърз и успя да намали разликата с Остберг на 6.9 секунди до предпоследния етап.

12806190_10153843649925733_7016334164897055546_nВ края на последния етап за деня, Остберг получи повреда в спирачките и заби своята Fiesta R5 в скала (виж видео по-долу). За съжаление техният автомобил е доста повреден и няма да могат да стартират днес по системата рали 2. „ Излезе ми предупреждение на таблото преди това, когато спирачките не работеха толкова добре“, обясни Остберг. „ След това ми се стори че, се подобриха. За съжаление се случи отново и се ударихме. Жалко е, на мен ми харесва ралито и атмосферата. Щетите са доста големи, цялото окачване го няма и диференциала също.“

Така Каетан Каетанович и Ярослав Баран поведоха след първия ден с преднина от 22.7 секунди пред Алексей Люкянук/Алексей Аранутов. Руския екипаж от своя страна започна добре деня, но грешен избор на меките гуми на Pirelli в сухите изключително абразивни условия на рали Канарски Острови им изигра лоша шега и изостанаха в битката за челото.

„Добре е ние водим след цял състезателен ден“, заяви Каетанович. „ Битката с Мадс бе невероятна и е жалко че, той излетя от трасето защото ние се борихме за стотни от секундата. Тук в това състезание е трудно да се постигат такива разлики с тези непредвидими дълги етапи. Хубаво е че, ние печелехме етапи, но той не се предаваше и атакуваше през цялото време. Доволен съм от днес, но съм уморен от натоварването. За нас ралито продължава и ще се опитаме да дадем най-доброто от себе си утре.“

Роберт Консани и Стефан Превот завършиха на трета позиция зад волана на Peugeto 208 T16 R5 и с пасив от почти минута и половина от лидерският екипаж. Плътно зад тях на 10.5 секунди са испанците Луис Монсон/Хосе Денис Олтман (Citroen DS3 R5). Монсон имаше проблеми в края на деня със своя автомобил, като се надяваме да са отстранени.

AUTO - ERC ISLAS CANARIAS 2016

Датчаните Хермен Кобус/Ерик де Уилд (Skoda Fabia R5) изгубиха време, след като изпуснаха завой в SS4 Santa Lucia 1 (14,50 km) и трябваше да се върнат на трасето. Те успяха да се преборят за шестата позиция, като петото място на Джоната Хуарес/Алехандро Фернандес (Ford Fiesta R5) е само на 2.5 секунди от тях. Още един испански екипаж се представяше много добре, този на Иван Арес/Марио Гонзалес (Ford Fiesta R5). Двама дори бяха доста близко до челната тройка, но изпаднаха на 11-та позиция в края на деня поради технически проблеми.

Италианецът Федерико Дела Каса, също имаше проблеми, след като неговия Citroen DS3 R5 буквално спря в SS5. Подобна участ застигна и дебютантът Жилбер Банот също зад волана на DS3 R5. Шампионът в ERC2 Давит Ботка, досега не се беше качвал зад волана на DS3 R5, като през цялото време имаше проблеми. През сутрешните минавания счупи съединителя, а следобед трябваше да отпадне нацяло от надпреварата.

AUTO - ERC ISLAS CANARIAS 2016

В ERC2 безапелационен лидер е Войшеч Чучала (Subaru Impreza STI), който успя да вземе всички етапни победи. Бившия италиански шампион при младежите Джакомо Скатолон е втори с пасив от почти две минути зад волана на Mitsubishi Lancer. Трете е Петер Ранга също с Mitsubishi.

При ERC3 лидери са поляците Лукас Хабаж и Пиотър Вос (Peugeot 208 R2), като зад тях на една минута са настоящите шампиони в ERT, Мурат Бостанджъ/Онур Вантасевер (Ford Fiesta R2). Друг добре познат у нас екипаж, този на Золтан Бесеней/Давид Беренди (Renault Clio R3T) е трети с пасив от 5.6 секунди зад турския тандем.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]