Йохан Кристоферсон с четвърта титла в световния рали крос шампионат

Йохан Кристоферсон извоюва своята четвърта световна титла в World RX на пистата Нюрбургринг в неделя. Той успя да пребори в директна битка своя сънародник и лидер в шампионата Тими Хансен.

В началното на септември Кристоферсон напусна Лоеак с изоставане от 28 точки след три последователни проблемни уикенда. Той бе дисквалифициран в Каталуния, спука две гуми едновременно в Холджес и имаше проблеми с трансмисията във Франция. След това спечели състезанията в Латвия и Белгия, което го постави на 17 точки от лидера.

В събота Кристоферсон спечели първото от двете състезания в Германия, като прекият му съперник Тими Хансен бе дисквалифициран. Това му позволи да намали изоставането си спрямо Хансен на едва четири точки пред старта на неделното състезание.

Двамата определено бяха в свой клас в Q1, но Кристоферсон очевидно бе по-бързия швед. Q2 бе доминиран от Хансен докато представянето в Q3 на Кристоферсон го постави начело във временното класиране на състезанието.

Nürburgring World RX Final

Зад волана на подготвения от KYB EKS JC суперкар Кристоферсон спечели своя полуфинал. Тими Хансен също успя да спечели своя полуфинал, но за пореден път през уикенда получи наказание от седем секунди поради удар с Никлас Грьонхолм. Така разликата между Тими Хансен и Йохан Кристоферсон преди старта на големия финал бе редуциран на едва една точка.

В големия финал по-малкия брат Кевин Хансен бе този който пое челото на старта. Това принуди Кристоферсон и Тими Хансен да преминат през жокер обиколката още в самото начало. Кевин премина през жокер-а в следващата втора обиколка излизайки точно пред Тими и Йохан, като същевременно лидерството поема Грьонхолм.

Кевин Хансен се опита да помогне на своя брат, но темпото на Кристоферсон бе достатъчно добро и той завърши на трето място с което уеднакви своите точки с тези на завършилия четвърти Тими Хансен. В крайна сметка позицията на която завършват двамата в големия финал и броя победи през сезона предрешиха чия ще бъде световната титла за сезон 2021.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]