Йохан Кристоферсон с участие на рали Швеция

Настояшия световен рали крос шампион Йохан Кристофресон ще вземе участие зад волана на Шкода Фабия R5 на рали „Швеция“.

Първото участие на шведа в домашният си кръг от WRC бе през 2016, като за разлика от тогава сега той реално ще разполага с автомобил, който е достатъчно конкурентен да се бори за място на подиума в своя клас.

„Когато участвах в надпреварата пред две години, бях зад волана на Фабия S2000, която разбира се вече не е достатъчно конкурентна – коментира Кристоферсон, който за малко да не вземе участие в ралито поради старта на подготовката му за WorldRX. – Фабия R5 е конкурентна кола, но това не е причината за да взема участие. Взимам участия понеже ще помогне за подготовката ми за новия сезон в World RX.

„Много съм щастлив че, ще участвам. Ще направя един ден за тестване и после директно стартираме в ралито.“

През 2016 Кристоферсон успя да завърши на единадесета позиция в RC2, а през тази година неговата цел е да влезе в челната десетка.

„Знам че, няма да мога да съм конкурентен в дългосрочен план, но ако вляза в топ три в някой от етапите ще бъде хубаво.“

За подготовката си Кристоферсон ще разчита на помощта на Оле Кристиян Вейби и Понтус Тидеман, които ще дадат на световния шампион важни насоки по изграждането на добри записки за рали „Швеция“.

„Преди няколко години имах възможността да участвам в няколко ралита и ми бе трудно да направя хубави записки, да слушам  и внимавам за най-малките детайли – признава Йохан Кристоферсон. – Сега започнах да задобрявам и чувам 70% от това, което възприемат професионалните пилоти.“

Съотборникът на Кристоферсон – Петер Солберг по традиция също ще участва в надпреварата зад волана на Форд Ескорт RS1800 заедно с Пернила Солберг, като навигатор.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]