Йохан Кристоферсон записа първата победа на Поло R5

Johan Kristoffersson, FIA World Rallycross Championship 2018, Round 12, Cape Town, South Africa, 24/11–25/11/2018

Световния рали крос шампион Йохан Кристоферсон официално записа името си, като първия човек записал победа в генерално класиране зад волана на Поло R5 в навечерието на новогодишните празиници в норвежкото рали „Romjulsrally”.

Навигатор на бившият заводския пилот на Фолксваген в World RX бе Стиг Руне Скяермоен, с който взеха победата в снежната надпревара с аванс от над минути пред Франк Торе Ларсен с навигатор Торстейн Ериксен зад волана на Фиеста R5. Третото място е за още един екипаж с Фиеста R5 и това са Кенет Йонсрод/Еирик Борг.

Новата R5 бегачка вече взе няколко участия след дебютът си на рали „Каталуня“, където завърши на трета позиция в WRC2 с Петер Солберг зад волана. От тогава насам най-добрия резултат за Поло GTI R5 са две пети места на добре познатия у нас Войтех Щайф на рали спринт „ Prazsky” и Алесандро Ре на „Monza Masters Show“.

За съжаление изключително талантливият Йохан Кристоферсон остана без програма за сезон 2019, след решението на Фолксваген да се откаже от световния рали крос. Според редица източници, през тази година той ще вземе няколко участия зад волана на Поло GTI R5 в WRC2 Pro категорията. Кристоферсон разчита на Event Management за планирането на своята кариера, като в портфолиото им фигурират имена като Андреас Микелсен, Есапека Лапи и Оле Кристиян Вейби.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]