Йохан Кристоферсон взе победата в Рига

Снимки: World RX

Шведът Йохан Кристоферсон записа своята 23-та победа в кариерата в първото състезание в Рига, пети кръг от световния рали крос шампионат.

Кристоферсон взима своята трета победа през сезон 2020 повеждайки още от самото начало на финалното състезание. Шведът се намираше на втора позиция в генералното класиране по време на квалификационните състезания, като победа в полуфиналите и победа във финалното състезание му помогна да увеличи авансът си в шампионата с 21 точки.

„Чувството е доста добро – разясни Кристоферсон на финала. – Натискахме доста здраво в Q2 и Q3, въпреки че не записах добри времена. Благодарение на това успях да запазя гумите си за полуфинала и финала, което ми даде голямо предимство пред конкуренцията ми. Благодаря на отбора и най-вече за промените които направиха между Q3 и полуфинала подобрявайки управлението на колата.“

Матияс Екстрьом трябваше да се бори с всички сили в своето полуфинално състезания, което му помогна стартира от добра позиция във финалното състезание. Там той не успя да се справи с Кристоферсон, но от друга страна подсигури своето второ качване на стълбичката през сезон 2020. На трето място завърши още един швед в лицето на Тими Хансен, като интересен факт е, че и тримата са световни World RX шампиони.

Най-добре в квалификациите се справяше Никлас Грьонхолм, победителя от четвъртия кръг във Финландия. Пилотът на GRX Taneco завърши на второ място в своя полуфинал. Във финалното състезание той трябваше да се бори с Кевин Хансен за място на подиума, но за съжаление се завъртя. Синът на Маркус Грьонхолм завърши на пета позиция.

Кевин Хансен успя да се изкачи на второ място при старта на финалното състезание от третата редица, като също така мина през жокера във втората обиколка. Той защитаваше позицията си спрямо Грьонхолм и в последствие се бори срещу брат си Тими до последният завои, но не успя да го пребори завършвайки на четвърта позиция.

Робин Ларсон завърши на шеста позиция след контакт и завъртане във финалното състезание.

В Рига стартира и втория кръг от Project E категорията, като за сега лидера е Сирил Раймонд с Citroen C3 ERX. Латвиецът Янис Бауманис бе най-бърз в Q1, което го позиционира на временната втора позиция пред Натали Барат и Свен-Бярте Холтен. Утре ще се проведе полуфиналното и финалното състезания от Project E, първата рали крос серия за електрически автомобили.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3298 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]