Йохан Кристофернсон триумфира в Рига по трудния начин

Снимки:RedBull Content Pool

Йохан Кристоферсон записа втора поредна победа от началото на сезон 2022 на световния рали крос шампионат (World RX) пред голям брой от латвийски фенове на пистата Бикерниеки в Рига.

В своя втори кръг от електрическата си ера световния рали крос шампионат предложни много обрати и екшън във вчерашния ден.

След като зададе темпото в SuperPole сесията Кристоферсон си спретна две епични битки с Тими Хансен и Никлас Грьонхолм, които обаче позволиха на Кевин Хансен да поеме челото в класирането. По-малкия Хансен успя да задържи преднината си в полуфиналите успявайки да задържи зад себе си съотборника на Кристоферсон Оле Кристиян Вейби. В своя полуфинал Кристоферсон успя да навакса бавния си старт изпреварвайки Тими Хансен и Густав Бергстрьом.

Във финалната надпревара Кристоферсон не успя да вземе лидерската позиция от Кевин Хансен при захода за първия завой. Двамата останаха изключително близо един зад друг в първите две обиколки докато Кристоферсон не реши да премине през жокер сектора. Излизайки от него шведът увеличи драстично темпото си, което му помогна да навакса изоставането си и да премине пръв през финиш линията.

Чувствам се, че сякаш прекарах целия ден в опит да се върна в класирането след победата ми в SuperPole – коментира Кристоферсон, който увеличава преднината си в битката за титлата с 11 точки пред Тими Хансен. – Деня определено бе тежък, но колата бе перфектна за което съм благодарен на отбора.

Успях да запазя гумите в началото на финала и имах възможност да се възползвам от тях в точния момент. Знаех, че ще имам само една обиколка за да мога да напредна и именно за нея пазих ресурса на гумите. За щастие тази тактика проработи записвайки най-добрата ми обиколка за целия уикенд.

За Кевин Хансен второто място е добро продължение след слабия старт на сезона от преди няколко седмици, където шведа не успя да достигне до финалната надпревара. Неговия брат Тими завърши на трето място във вчерашния кръг в Рига.

Оле Кристиян Вейби е четвърти пред участвалия за пръв път във финална надпревара Бергстрьом. 19 годишния пилот изненада всички, след като успя да притисне и изпревари далеч по-опитния Никлас Грьонхолм, както дори успя да се справи с Кристоферсон и Тими Хансен на старта на своя полуфинал.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]