Йоан Росел измъкна победата в Монте Карло от Пепе Лопез и Николай Грязин

Борбата за победата в тазгодишното издание на рали „Монте Карло“ в WRC2 беше повече от епична. Дори може да се каже, че засенчваше събитията при Rally1 автомобилите.

Днес всички очаквахме ожесточената битка между „българина“, както го наричат вече медиите, Николай Грязин и националния шампион за 2022 година на Испания Пепе Лопез да продължи в същия дух. Но това, което не очаквахме, бе щурма на Йоан Росел.

Французинът завърши съботния ден на 6,9 секунди от своя съотборник и лидер Грязин. Днес той започна деня с идентично първо време с Пепе Лопез в първата отсечка La Bréole / Selonnet 3, като двамата успяха да измъкнат цели 3,9 секунди от Грязин. В предпоследния етап от ралито Росел записа с 5,8 секунди по-добро време от Лопез, като така преди пауър етапа разликата им бе от 0,9 секунди в полза на испанеца. Междувременно Грязин загуби още време и изпадна на трето място с изоставане от 6,5 секунди спрямо първото място.

В пауър етапа Росел успя да победи Лопез с цели 4,9 секунди, въпреки че гумите му бяха почти с изчерпан ресурс.

„Невероятно чувство. Гумите са унищожени напълно, мисля, че и неговите (Лопез) са също така. Чувството е невероятно“, коментира Йоан Росел след финала.

Със своето представяне на рали „Монте Карло“ Пепе Лопез спечели наградата на FORUM8 за най-много етапни победи в WRC2.

„Не съм доволен. Борихме се много, за да спечелим това рали. Всичко, което имахме… дадохме всичко от себе си. Благодаря на екипа. Нека видим какво ще ни донесе този сезон“, разясни Пепе Лопез, който получи глоба от 250 евро след края на състезанието поради неправилно изпреварване в прехода към SS8 La Breole/Selonnet 2 в петък вечерта.

На трето място завърши Николай Грязин, който също се представи изключително добре, но конкурентите му показаха много сериозно темпо в самия край на състезанието, и той не успя да им отговори.

„Не знаех, че той (Росел) кара толкова бързо“, обясни Николай Грязин. „Опитах се да дам най-доброто от себе си. Дори претоварих гумите си в опит да бъда по-бърз. Мисля, че той има различен стил на пилотиране, което му помогна. Опитах се да спирам късно и т.н. Нищо не помогна. Поне достигнахме до финала. Битката беше много добра!“

Челната петица в WRC2 се затваря с Николас Сиамен (Hyundai i20 N Rally2) и Стефан Лефевр, който не успя да се качи на подиума с новата Toyota GR Yaris Rally2.

Следващият втори кръг и през този сезон ще бъде рали „Швеция“. Изцяло снежната надпревара ще се проведе в периода 15-18 февруари и отново ще бъде в Умеа.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]