Йоан Бонато отново повежда в рали Канарски Острови след тежка битка

Йоан Бонато / Бенджамин Болуа (Citroën C3 Rally2) водят в тазгодишното издание на рали „Канарски Острови“ с аванс от едва 0,3 секунди. На второ място се намират Матю Франсески / Анди Малфой (Škoda Fabia RS Rally2), следвани от Хейдън Падън / Джон Кенард (Hyundai i20 N Rally2).

Александър Томов дисквалифициран, Екатерина Стратиева 10-та в рали „Канарски Острови“.

Вчерашният ден от рали „Канарски Острови“ започна със сериозна битка между Бонато, Франсески и Алехандро Качон (Toyota GR Yaris Rally2). Тримата караха с изключително еднакво темпо, но до обедния сервиз на първо място излезе Качон. Испанецът успя да прескочи двамата французи, завършвайки първите минавания с аванс от едва 3,8 секунди пред Франсески.

Стартът на следобедните минавания не се разви добре за 25-годишния Качон, който спука гума и изгуби над 40 секунди, торпилирайки се към дъното на класирането.

Този проблем за Качон позволи на Бонато отново да поеме лидерската позиция, но с преднина от едва 0,9 секунди пред Франсески. При второто минаване през SS Tejeda Бонато увеличи аванса си на 2 секунди, но веднага в следващия и последен етап за деня Франсески успя да отговори на темпото на своя сънародник, стопявайки още веднъж разликата между тях на 0,3 секунди.

„Денят беше перфектен, беше изцяло сухо. Колата е перфектна, гумите работиха добре дори и при високите температури по време на следобедните минавания. Утре ще трябва да продължим да се борим и да натискаме здраво, което е и забавно“, разясни Йоан Бонато.

На трето място след края на вчерашния петъчен ден от рали „Канарски Острови“ се намират Хейдън Падън и Джон Кенард. Кивитата изпитваха затруднение с баланса на своя i20N Rally2 при сутрешните минавания, следобед това се промени, което им позволи да се доближат до битката в челото. Тяхното изоставане спрямо първото място е от едва 12,1 секунди.

На 5,1 секунди зад Падън и Кенард се намира най-бързият испански екипаж. Диего Руилоба / Луйс Вела Анхел (Citroën C3 Rally2) са четвърти, като те се намират в пряк дуел със своите сънародници Хосе (Ракетата) Суарез / Алберто Пин Иглесиас (Škoda Fabia RS Rally2).

Шампионът в ERC3 Джон Армстронг и Мадс Остберг затварят челната седмица. Норвежецът така и не успя да се адаптира достатъчно добре към това да опази своите гуми. В следобедните минавания той направи промени по своя автомобил, но те така и не промениха неговата ситуация.

Челната десетка в рали „Канарски Острови“ след съботния ден се затваря от Мико Марчик (Škoda Fabia RS Rally2), Алехандро Качон и Йерай Лемес (Citroën C3 Rally2). Зад тях на 4,8 секунди извън челната десетка е Алексей Люкянук. Руснакът, който кара с кипърски лиценз, получи 10 секунди наказание за закъснение на часовата контрола SS2 Agüimes-Santa Lucía 1. Въпреки това той също не успя да се намеси в борбата за победата.

Вчерашният ден от испанското рали беше белязан и от доста тежък инцидент. Миклош Цомош и навигаторът му Атила Наги (Škoda Fabia Rally2 evo) се удариха в SS3 Tejeda 1. Цомош получи фрактура на опашната кост, докато навигаторът му няма никакви наранявания.

Поради този инцидент организаторите отмениха етапа, за да може спасителните екипи да работят безопасно. Така голяма част от екипажите получиха служебни времена.

Днес е последният ден от рали „Канарски Острови“. Първият етап SS8 Arucas-Firgas 1 стартира в 11:17 часа българско време. Телевизия Max Sport 2 ще излъчи двете минавания през San Mateo-Valsequillo, чиито минавания стартират в 13:35 ч. и 19:05 ч.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]