Йоан Бонато води пред Хейдън Падън на рали Канарски острови

Снимки: FIAERC

Йоан Бонато и Бенджамин Булуд (Citroen C3 Rally2) потвърдиха с дебел шрифт своя статус на топ асфалтов екипаж след края на първия ден от рали „Канарски острови“, втори кръг от европейския рали шампионат на ФИА.

Френското дуо успя да спечели четири от шест етапни победи завършвайки деня с аванс от 11 секунди пред лидерите в шампионата Хейдън Падън/Джон Кенард (Hyundai i20 N Rally2).

Определено обожавам жена ми, но и обожавам гумите ми и колата ми – коментира Бонато на стоп финала на последния етап. – Определено деня бе перфектен, колата и гумите бяха перфектни, пилота и навигатора не бяха също чак толкова лоши. Като цяло се справихме добре освен в първия етап за деня с изненадващия дъжд. Доволни сме и сме малко изненадани от резултата до момента, но утре ще трябва да продължим в същия дух.“

Зад Падън/Кенард в челната тройка към момента се намират Ефрен Ярена/Сара Фернандез (Skoda Fabia RS Rally2), които получиха десет секунди наказание поради неспазване на пътната книга, но въпреки това тяхното изоставане спрямо вторите е от 13,2 секунди.

Испанските европейски шампиони в сезон 2022 бяха едни от малкото късметлии които успяха да стартират с правилните гуми в правилните условия в изключително непредвидимия първи етап за деня Galdar 1 (14,95 км), където дъжд и слънце буквално се редуваха през цялото време при преминаванията на екипажите. Това му позволи да запише и етапна победа при екипажите заявени за участие в ERC.

Натиснах много здраво в първата отсечка. Беше хлъзгаво и имаше локви на места, въпреки това условията бяха по-скоро на изсъхване за нас, което ни позволи да запишем такова време„, коментира испанеца, който удари своя автомобил в квалификационния етап по-рано през уикенда.

В събота Ярена определено трябва да внимава за своята позиция, след като Андреа Нусита (Hyundai i20 N Rally2), Хавиер Пардо Сиота (Hyundai i20 N Rally2), Иван Арес (Hyundai i20 N Rally2) и Матьо Франчеси (Skoda Fabia Rally2 evo) се намират в разлика от едва седем секунди зад него. Всеки един от тях има реална възможност да се качи на подиума, което автоматично довежда до една епична битка между цели пет пилота за третото място.

На осма позиция зад тази епична битка вчера завърши Диего Руилоба (Citroen C3 Rally2), който успя да се изкачи с две позиции в последната отсечка за деня прескачайки Симоне Кампедели (Skoda Fabia Rally2 evo) и Андреа Мабелини (Skoda Fabia Rally2 evo).

Мадс Остберг за съжаление получи повреда в един от диференциалите в прехода между втория и третия етап за деня. Това принуди норвежеца да кара само със задно задвижването до обедния сервиз. Следобед той се оплака и от грешно настроен автомобил, което допълнително повлия неговото представяне. Към момента той се намира на 22-ра позиция с изоставане от почти две минути от челото.

Рали „Канарски острови“ продължава и днес с оставащите 99,46 състезателни километра които започват с 8,99 километровия етап Arucas чиито старт е от 11:54 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]