Историята зад рали „Варна“ 2015

Dimitar-Sokolov-700x400Снимки и текст www.rallyvarna.com

През сезон 2015 рали „Варна“ ще запише своето шестнадесето издание. Благодарение на усилията на един от доайените на рали спорта в града г-н Орлин Пенев, организаторите на състезанието вече имат детайлната хронология и история на провеждането на едно от най-атрактивните спортни събития в Морската столица на България.

През 1938 г. и 1939 г. БАТУК (Български автомобилен туринг клуб) организира I-во и II-ро рали “Варненски автомобилен събор”. Ралито е организирано по подобие на рали „Монте Карло“ – на лъчевия принцип. Стартове са организирани в София, Пловдив, Плевен и Русе и лъчовете на тези четири маршрута са се концентрирали на финала в гр. Варна. По тогавашната терминология ралитата стартиращи на лъчевия принцип са се наричали събори, така че преведено по съвременната терминология би трябвало да се нарича “Рали Варна“.

Sokolov_2Това рали и през двете си години се е провеждало през месец август около датата на големия християнски празник “Свето Успение Богородично“, който е и официален празник на гр. Варна. Дължината на маршрута е бил 540 км, като старта в София е бил в 5:00 ч. сутринта и са пристигали на съдийската контрола във Варна в късния следобед. На другия ден ралито е продължавало с упражнение за ловкост (майсторско управление) с дължина 125 м и състезание за бързина от площад Мусала до кантона над с. Аксаково и обратно.

Първия победител е Димитър Соколов с BMW 319, а втори е варненецът Атанас Илчев с автомобил “Интернационал”. На плаката на автомобила на Димитър Соколов има надпис в горната част „Варна“, а отдолу „Автомобилен събор“.

През 1974 г. ралито се провежда отново под името “Рали Варна” със статут Общинско рали и като кръг от Градския шампионат, в който се включват още ралитата “Черно море”, “Овеч”, а през 80-те години и ралитата “Марциана” и “Галатея”.

През 1990 г., когато е последното издание на рали „Варна“ преди възобновяването му през 2014 година,  победител е варненецът Алексан Мангикян /Алека/, ВАЗ 2107.

Благодарение на усилията на Орлин Пенев, рали „Варна“ с гордост може да претендира за титлата на едно от най-старите автомобилни състезания в България и Европа.

Във връзка с това организаторите ще се постараят да организират събития за популяризирането на историята на състезанието, паралелно с провеждането на тазгодишното издание на рали „Варна“, първи кръг от националния рали шампионат за 2015 година.

Logo2015

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]