Испанска писта за Формула 1 с дебют през този уикенд в World RX

click

Небезизвестната писта за Формула 1 в Барселона, се завръща в раликрос сцената, като последно такъв тип състезание се е състояло през 1989 година. В дебюта на испанското състезание са заявени 75 автомобила (42 супер автомобила, 21 супер 1600 и 12 RX Lites), като ще бъде домакин едновременно на световния и европейски раликрос шампионати. Раликрос трасето в Каталуня е чисто ново, като дори последния завой от жокер обиколката използва същия шикан от предпоследния завой на пистата за Формула 1.

Отборът на Muennich Motorsport ще замени своя пилот Рене Мюнич с германецът Тимо Шайдер. Шайдер, който както Матиас Екстрьом кара за отборът на Audi в DTM, е един от малкото пилоти които ще имат някакъв, дори и минимален опит на испанското трасе.

„Барселона е добро място, имал съм фантастични състезания тук с DTM,” разясни Шайдер, които направи два теста зад волана на Audi S3 Supercar. „ Вече видях раликрос трасето, както и съм гледал много онборд кадри от шампионата. Смятам че, най-трудната част за мен ще е да имам правилната скорост на асфалт и макадам.”

click

Завръщайки се за четвърти и последен път към World RX е американския водещ на “Top Gear” и каскадьор Танер Фауст. Той отново ще седне зад волана на Polo RX Supercar подготвено от Marklund Motorsport. Заедно с него към редовните пилоти ще се присъедини за втори път Хенинг Солберг. Рали пилотът ще седне зад волана на Volkswagen Beetle подготвен от Ekland Motorsport. Докато на скоро коронования европейски шампион в клас туринг Фредрик Салстен, ще кара автомобил на Team Peugeot Hansen в европейския раликрос шампионат.

За регулярните пилоти времето след френското състезание е попълнено с изключително много дейности. Матиас Екстрьом и Антон Марклунд имат вече седем състезателни уикенда подред, изпълнение с участия в DTM (Матиас Екстрьом) и Audi Sport TT Cup (Антон Марклунд).

След състезанието във Франция Петер Солберг пордължава да е лидер в шампионата с преднина от 35 точки пред Тими Хансен, който взе две поредни победи в последните кръгове. В шампионата при отборите Peugeot Hansen доминират с преднина от 53 точки пред вторите Ford Olsgergs MSE.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3294 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]