Игра за напреднали: Какъв ще бъде правилният избор на гуми за WRC рали Хърватска?

WRC_2021_Rd.3_017
Снимки: Toyota Gazoo Racing

Рали „Хърватска“ се очаква да бъде едно доста тежко предизвикателство при избора на гуми за екипажите. Ако разбира се питате Pirelli, то нещата са доста по-лесни. Ако температурата на асфалта е висока, то състезателите ще изберат твърдата смес на P Zero, ако температурата е ниска ще използват мека смес, а ако вали ще използват гумите Cinturato, които придобиха славата, че се държат доста добре при ралита с извадена много фракция и кал по асфалта.

За 20-те специални етапа топ екипажите могат да използват до 24 комплекта гуми на Pirelli. Съответно италианския производител ще приготви 28 броя твърди (hard), 20 броя меки (soft) и 8 броя (Cinturatos – гуми за дъжд), като ще зависи от самите екипажи дали ще се поберат в разрешената от ФИА за ползване бройка от 24 комплекта.

Понеже хърватското рали е ново за всички от WRC екипажите, като информацията им за това как ще се държат и новите за тях гуми е изключително малка. Със сигурност всички виждат, че има повече от един тип асфалт, но определено фактора атмосферни условия най-вероятно допълнително ще усложни ситуацията.

Ако атмосферната температура през уикенда на ралито се върти около 35 ℃, то повече от ясен е избора на твърдата смес. Очакванията са обаче условията да са дъждовни и влажи със сравнително ниски температури през сутрешните минавания, като на места следобед има вероятност температурите да се вдигнат драстично. Това отговаря сравнително добре на избор на гуми с мека смес за сутрешните минавания. Абразивният асфалт обаче, може да изиграе лоша шега на меката смес, която може и да не издържи за дълго време.

Снимки от условията днес на рали Хърватска при опознаването. #WRC

Публикувахте от BG Rally HD в Сряда, 21 април 2021 г.

От снимките на етапите повреме на опознаването също виждаме, че на места ще излезе кал и фракции, които допълнително са в ущърб на меката смес. Така на екипажите им остава опцията Cinturato, която ще им помогне с извадената фракция, но условията за да може тази гума да сработва добре трябва да са от доста специфичната комбинация от студено, кално и влажно време.

Затова сложните атмосферния условия ще подпомогнат за създаването на поредната екшън ситуация, която ще следим доста изкъсо.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]